Zarečenega kruha se največ poje. O tem je tedaj, ko so se na Okoljskem centru v Trubarjevi ulici srečale tiste blogerke, ki prisegajo na dom brez odpadkov, nekaj malega povedala živahno zgovorna Vesna Maria Maher. Rekla je, da je njena mama varčno shranjevala vse, celo embalažo od mleka, ki so ga v tistih, desetletja oddaljenih časih prodajali v plastičnih vrečkah. »Ta mamina navada mi je šla strašno na živce. No, zdaj sem pa sama postala takšna,« je dejala in pred zbrane položila doma spečen kruh, pašteto iz sončničnih semen in nekatere od finih kulinaričnih zgodbic iz presno-veganskega sveta, ki jih vestno zapisuje v svoj blog matimatimati.
V svojem značilnem slogu je kuharica tega tedna zapisala tudi uvod v današnji recept: »Mati so sedeli na kamnitih stopnicah pred belo ometano hišo ob sivi cesti sredi zelene Ljubljane. Ljudje so hiteli mimo, pes jih je prišel povohat, zadušen zvok kolesarskih gum je mehko prihajal in odhajal. Mater je rahlo zeblo v zadnjo plat, a se za to niso zmenili, saj je bil dan tako čudovit, da čudovitejši ne bi mogel biti. Uživali so v zadani jim nalogi, da napišejo recept za pašteto matimatimati.« |
Za približno pollitrski kozarec za vlaganje: 100 g sončničnih semen Zaradi dodatka suhega paradižnika bodo tudi rose suha ali polsuha vina odlična spremljava, predlaga sommelierka Mira Šemić. |