OKUSOJEDCI

Turistična kmetija Arkade, Črniče

Objavljeno 16. december 2015 14.00 | Posodobljeno 16. december 2015 14.00 | Piše: Okusojedci

Pripravljajo stare, že skoraj pozabljene jedi, in to na takšen način, da si oblizneš vseh deset prstov.

Pri Cigojevih se takoj počutimo kot doma. Toplo in domače, preprosto prijetno. Najprej smo z gospodarjem Jordanom zavili v klet na pršut in kozarec klarnice, pridelane iz avtohtone sorte Vipavske doline, ki je položena v zibelko tudi Jordanovi vnukinji. Hči Maja, ki je bila dvakrat okronana za vinsko kraljico, doktorirala pa je iz vplivov virusov na vinsko trto, je po njej namreč poimenovala novorojenko Klaro. Na dan našega obiska je marsikdo nazdravil na njeno zdravje. K Cigojevim, ki so zgled samooskrbne kmetije, se gostje radi vračajo; reklame že zdavnaj ne potrebujejo več, saj se je glas o njihovih domačih mesninah razširil, da imajo skoraj vedno polno, zasedene so tudi njihove sobe.

Pršut je bil polnega okusa, sočen in sladkast, ko smo sedli za mizo, pa nam je usta zaprl lardo na popečenem kruhu. Bela slanina se je topila v ustih kot maslo, klarnica (Cigoj toči samo svoja vina) pa je tako pri pršutu kot slanini s svojo nekoliko višjo kislino spirala usta. Tudi špehovka in svinjska salama z žlahtno plesnijo sta nas očarali, ko ju je podprla še malvazija, 2014, je bil užitek še večji. Pri Cigojevih kuhajo tako kot včasih, zato ječmenova juha z zelenjavo in svinjskimi dimljenimi kostmi več ur brbota na štedilniku, ko jo postrežejo, pa v krožnik dodajo košček polente, malo repe in kolobar kožarice oziroma krodegine. Sledila je terapija za lepo kožo ter vezi in kite, in sicer s kuhanim svinjskim parkljem mangalice, saj je prav v njem največ kolagena. Pri Cigojevih se ta pasma (uradno domuje na Madžarskem, lastijo si jo tudi Srbi), ki je videti kot čudaški križanec med skodrano ovco in svinjo, vse leto pase na prostem. Balerinina noga (mangalica ima drobnejše kosti) se je kar lepila na prste in od zadovoljstva smo cmokali, poplaknili smo jo s herbalnim zelenom, letnik 2014, ki je prinesel okuse citrusov in prav tako nekoliko višjo kislino. Še zanimivost: zaščitni znak Cigojeve proste reje mangalic je pršut z repom.

Cigojeva malvazija je bila že velikokrat nagrajena, barikirana malvazija, letnik 2006, je dobila zlato medaljo na Vinistri, macerirana, letnik 2012, je letos zmagala na festivalu malvazij, zato jo je Cigoj, ki je bela vina maceriral, veliko preden so postala znana kot oranžna, s ponosom prinesel na mizo. Na nosu suha marelica, rozine, medene note, posušena zelišča, v ustih pa zelo zaokroženo in mehko vino. Zraven so nam postregli rezance s kopunom: rezanci domači, čvrsti na ugriz, meso mehko, omaka z dišavnicami, v kateri je bila skriti adut hruška, pa se je ujela z aromatiko vina. Odlična kombinacija!

image
vrsta ponudbe: turistična kmetija
 • hrana, vino: 9
 • postrežba: 9
 • cena/kakovost: 9
 • vtis skupaj: 9 

Pri Cigojevih sledijo motu z njive in iz hleva na krožnik, in še preden je to postalo modno v kulinaričnem svetu, so od živali porabili čisto vse. Želodca mangalice, kuhanega v vodi z začimbami, nato pa na tanko narezanega, pripravljenega v ponvi s česnom in peteršiljem, ne dobiš nikjer drugje. Nenavadno, a zelo okusno. Mangalica je bila zvezda tudi naslednjega krožnika: meso so popekli na odprtem ognju in ga postregli s pastinakovim pirejem, peno muškatne buče in rdečim dušenim zeljem. Ko smo ugriznili v sočno meso, smo začutili rahel okus po dimu, sok, ki je stekel iz njega, pa se je odlično ujel s cabernetom, pridelanim iz zapuščenega vinograda, ki je bil 20 let brez človeške roke. Prinesel je arome rožmarina, črnih oliv, prezrele robide, dima...

Dotolkla pa nas je sladica: sladke krvavice oziroma mulce na kakijevi kremi. V kozarec so nam natočili sladko malvazijo s 340 grami nepovretega sladkorja, prav ta je letos prepričala tudi žirijo festivala malvazije.

Pripravljajo stare, že skoraj pozabljene jedi, in to na takšen način, da si oblizneš vseh deset prstov! Jordan vihti glavno kuhalnico, pomaga mu zet Rok, Jordanova žena Silva bdi nad vsem, sin Miha je glavni skrbnik kmetije, hčerka Maja pa je z očetom najraje v vinski kleti. Še en dokaz več, da so najboljše gostinske zgodbe prav družinske.

Dobro je vedeti

 • Turistična kmetija Arkade
 • Silva in Jordan Cigoj
 • Črniče 9, 5262 Črniče
 • Tel.: +386 5 36 66 009, +386 41 614 708
 • Splet: arkade-cigoj.com
 • urnik: Odprto od petka do nedelje (ob petkih od 17. do 24. ure, ob sobotah od 12. do polnoči, ob nedeljah od 12. do 17. ure) oziroma po dogovoru.
 • degustacijski meni: Štirje krožniki z vini 25 evrov.
 • vinska klet: 12 vrst vina, prodajajo samo tisto, kar pridelajo sami. turistična kmetija


 

Deli s prijatelji