Pred dobrimi petnajstimi leti je Tuder Thilakarathna iz Šrilanke zajadral v Slovenijo. Sem ga je pripeljala ljubezen in tu mu je tako všeč, da večji del leta odtlej preživlja v deželi na sončni strani Alp. V Britofu pri Kranju ima potovalno agencijo Tilana, s katero je že mnogo Slovencev videlo lepote Tuderjeve domovine. Ko smo ga vprašali, ali lahko bralcem Okusov zaupa enega od receptov iz svoje domovine, ni omahoval. Med narekovanjem recepta je v odlični slovenščini natrosil nekaj zanimivosti o Šrilanki, denimo: »Pri nas je doma cimet, uporabljamo tudi dosti kurkume, ingverja, klinčkov, muškatnega oreščka, kardamoma, popra … Pri tem je pomembno poudariti, da začimb ne uporabljamo zaradi okusa ali barve, ampak zaradi zdravja.«
Za 4 osebe: 150 do 200 g rdeče leče pol večje čebule (ali 3 šalotke) 1 strok česna 1 nepekoč feferon (ali rdeča paprika) pol paradižnika kakšna 2 centimetra velik strok cimeta malo kokosovega masla (lahko uporabimo tudi navadno olje) malo mlete kurkume malce mlete paprike sol Na kokosovem maslu prepražimo nasekljano čebulo, da se ta razpusti in le malo obarva. Dodamo lečo, ki je pred tem ni treba namočiti, na kocke narezan paradižnik, kurkumo, mleto papriko ter zalijemo z dvema ali tremi decilitri vode. Pokrijemo in dušimo, da se leča omehča. Če je treba, dodamo še malenkost vode. Solimo na koncu. K vegetarijanskemu krožniku z lečo sommelierka Mira Šemić priporoča toplo rdeče vino z nižjo kislino – zoreni merlot, grenache ali shiraz; ali njihove zvrsti. Ščurek: chardonnay, 2014 |