OKUSI AZIJE

Tokyo Piknik, Ljubljana

Objavljeno 07. julij 2013 13.00 | Posodobljeno 07. julij 2013 13.00 | Piše: Jože Splichal

Na ljubljanskem Cankarjevem nabrežju pred kratkim odprta restavracija, ki ima še slaščičarno in koktajl bar, je z glavnim kuharjem Tajvancem usmerjena v azijsko kuhinjo, o čemer priča že ime: Tokyo Piknik.

Igor in Gregor Božičnik. Foto: Dean Dubokovič

Gregor Božičnik je, tokrat z bratom Igorjem, po japonski restavraciji Sushimama na Wolfovi pred kratkim na Cankarjevem nabrežju odprl še eno restavracijo z azijsko kuhinjo. Z azijskimi kuharji –– chef je Tajvanec –– se je v njej osredotočil bolj na tajske jedi. Vsaj za zdaj, sredi turistične sezone, je udaril v polno, zlasti tuji turisti namreč množično obiskujejo Tokyo Piknik. To so pravzaprav kar trije lokali, z restavracijo sta namreč povezana še slaščičarna Fetiche patisserie, kjer prevladujejo doma narejeni sladoledi, in koktajl bar.

Za degustacijo so nam najprej prinesli osvežilno pekočo salato s prelivom juzu, kozicami in steklenimi rezanci na mladi berivki in paradižniku. In če je spicy, naj bo pekoče: drugi krožnik je bila torej pekoča tajska juha s kozicami in steklenimi rezanci. Nadaljevali smo s hrustljavo rakovico v omaki ponzu, ki jo naredijo iz sojine omake, ki ji primešajo limonov sok, rižev kis, mirin, tunove kosmiče in kos alg kombu, ali pa bolj preprosta različica iz dašija, sojine omake, limonovega soka in riževega kisa.

Dobro je vedeti

Tokyo Piknik
Gregor in Igor Božičnik
Cankarjevo nabrežje 25
1000 Ljubljana

Tel.: 00386(0)30 608 808

  • urnik: vsak dan od 9. do 24. ure
  • sedeži: 20 in 140 na terasi
  • degustacijski meni: ne, le à la carte, cene posameznih jedi od 6 do 15 evrov
  • vinska klet: 20 etiket, a tudi sake, koktajli in domače pivo
  • kreditne kartice: MC in Visa

Potem smo preskočili na piščančje perutničke, h katerim so ponudili sladko čilijevo omako in hrustljavo limonino travo.

Ostali smo pri piščancu: po perutničkah s čilijem so se piščančji kosi zdaj družili s tajskim zelenim karijem. Pred posladkom smo dobili še hamburger, trenutno najbolj popularno jed v restavraciji: naredili so ga iz domače govedine z majonezo in kečapom.

Za sladek konec obeda so postregli tortico violeta iz črnega ribeza in čokolade ter mangov sladoled.

In kaj so priporočili piti k posameznim krožnikom? K pekoči solati domače pivo rokovnjač, k rakovici v omaki chardonnay iz kleti Sutor v Vipavski dolini. K piščančjim perutničkam s čilijevo omako in tajskemu zelenemu kariju Kupljenov (Jeruzalem - Svetinje) renski rizling, k hamburgerju pa še eno Kupljenovo vino, modri burgundec. K tortici pa koktajl ananasov martini z ananasom, ingverjem, vodko in pomarančnim likerjem.

Deli s prijatelji