VLAKNINE

Testenine brez kalorij

Objavljeno 18. november 2015 18.30 | Posodobljeno 18. november 2015 18.30 | Piše: S. N.

Vaša najljubša jed je lahko skorajda povsem brez kalorij.

Edina slaba lastnost testenin je visoka kalorična vrednost.

Testenine so zagotovo eno najbolj priljubljenih živil, saj je njihova priprava hitra, preprosta, okus pa primeren za vse omake. Edina slaba lastnost testenin je visoka kalorična vrednost. Zato je na tržišču vedno več testenin iz bolj zdravih mok. Obstajajo pa tudi testenine, ki so narejene iz korenine znane azijske rastline hudičev jezik (Amorphophallus konjac). Gomolj vsebuje precej glukomanana. To je sicer polisaharid, vodotopna prehranska vlaknina, ki zavira apetit, izboljšuje prebavo in normalizira holesterol v krvi. Zadrži veliko vode, saj je pogosta sestavina celičnih sten nekaterih rastlin.

Hudičev jezik uspeva v Aziji, njegove zdravilne učinke pa poznajo na Kitajskem in Japonskem že 2000 let. Od tam izhajajo tudi omenjene testenine in veljajo za tradicionalno jed.

imageDobre za telo

Te testenine so skorajda brez kalorij, 100 gramov vsebuje le 4 kcal, zato jim lahko rečemo tudi nekalorične testenine. Za primerjavo: 100 gramov klasičnih testenin ima 354 kcal.

Testenine iz azijske rastline izboljšajo prebavo, občutno znižajo skupni vnos kalorij, dvignejo raven vlaknin, podaljšujejo občutek sitosti, normalizirajo holesterol v krvi in v telo sprejmejo bistveno več bogatih hranljivih snovi iz hrane, ki jo uživate, kot običajno. Pri nas so na voljo pod imenom čudežne testenine in so pakirane v vodi, saj njihova sestava bazira izključno na vodi in vlakninah.

Deli s prijatelji