OKUSI POMLADI

Sveža hrana ni enako draga hrana

Objavljeno 24. april 2017 15.00 | Posodobljeno 24. april 2017 15.15 | Piše: Jože Miklavc

Tudi v velenjski Vili Herberstein so že pošteno zakoračili v pomlad, z njo pa so ustvarili nove jedi.

Zamrznjena sladica iz jagodičevja s toplim čokoladnim prelivom. Foto Jože Miklavc

Tudi v velenjski Vili Herberstein, ki spada pod okrilje Gorenja Gostinstvo, so s svojim menijem že pošteno zakoračili v pomlad. Kaj vse ponujajo, so razkrili na nedavni degustaciji, kjer so se predstavili kuharji z glavnim chefom gostinske družbe Igorjem Stankovičem, vodjem vile Sašem Zagerjem, zbranim pa sta spregovorila tudi direktor Gorenje Gostinstva Stanko Brunšek ter pomočnica direktorja ter vodja marketinga in prodaje Jasna Petan. Spomnili so se do nedavnega slavnega chefa tega prestižnega gostinskega ambienta Andreja Kuharja, nosilca več Michelinovih zvezdic, ki se je upokojil.

Po predstavitvi celotne družine družbe Gorenje Gostinstvo, h kateri zdaj spada tudi restavracija Jezero, je direktor Brunšek izpostavil cilje 270-članskega podjetja, ki je največja tovrstna družba v savinjsko-šaleški regiji in širše. Gostje seveda ostajajo njihova prva skrb. Omenil je pomen sezonskih predstavitev njihove ponudbe ter novosti, kar jim zagotavlja spodbujanje gostov, da se vračajo v njihova gostišča z vse prepričljivejšo ponudbo ter dostopnimi cenami.

Po upokojitvi chefa Vile Herberstein Andreja Kuharja ga je nasledil njegov mlajši kolega Igor Stankovič, ki skupaj z Boštjanom Pečečnikom in sodelavci nadaljuje kreativno in vabljivo kulinariko. Stankovič je v Gorenju Gostinstvo zaposlen že več kot dvajset let. Tam se je kalil in zrasel v odličnega chefa. Dovzeten je za novosti in zavzeto spremlja trende že od šolanja naprej. Pri kuhi rad eksperimentira, sodelavce spodbuja k timskemu delu, se uči od njih, neguje kreativnost in inovativnost ter ne skriva svojega mojstrstva.

V vili pripravljajo tematske in kulinarične delavnice, dan testenin, v juniju vabijo na ribjo ponudbo, jedi z žara ter na julijski dan sladic. Ob koncertih na vrtni ploščadi pripravljajo tudi posebne poletne menije ter možnost bivanja v njihovih prav posebnih, stilsko opremljenih apartmajih. Njihova ponudba se v marsičem navezuje na lokalno turistično ponudbo, večje prireditve v sodelovanju s Festivalom Velenje ter novoustanovljenim Zavodom za turizem Šaleške doline ter veliko skupino družb Gorenja.

Hrana in vina v ritmu narave

Tako je bil tudi pomladni meni z govejim tatarskim biftkom na način Vile Herberstein, koruzna juha s testenim pokrovom, jagnečja krača sous vide z ješprenjevo rižoto ter šitaki gobicami in divjo solato po mnenju prisotnih okuševalcev izjemen dosežek. Ko so za zaključek dodali še sladico z jagodičjem ter toplim čokoladnim prelivom, ob postrežbi pa vključili pripadajoča vina (Jakončičev merlot iz Brd k bifteku, Lisjakov cabernet sauvignon ob jagnjetini ter izbrani rumeni muškat k sladici), je bila predstavitev tako vabljiva, da bo marsikdo kmalu spet zavil k njim. V Vili Herberstein namreč poudarjajo, da so z letnimi časi v prijateljskih odnosih, saj jim pomagajo sestaviti jedilnik. »Dobra, sveža hrana ni enako draga hrana. Kar je zraslo, kar se je paslo v naši okolici, je naša najboljša, prva izbira.«
 

Deli s prijatelji