OKUSI

Šterk, Ajševica

Objavljeno 22. april 2013 16.40 | Posodobljeno 22. april 2013 16.42 | Piše: Jože Splichal

Šterk letos praznuje 50. obletnico, pomladni degustacijski meni iz te gostilne pa kaže, da je pred jubilejem v odlični formi.

Foto: Tine Zaletel.

Ste vedeli, da znano gostišče Šterk iz Ajševice pri Novi Gorici letos slavi 50. obletnico? Zdaj ga vodita Nastja Gregorčič in njena mama Erika. Ob kozarcu osvežilne penine (suh bagueri iz kleti Goriška brda, med drugim razglašen za šampiona penin lani v Splitu) so nas kuharji pozdravili z ribjo pašteto, ki se je skrila v pečeno zavito testo, za prvi prigrizek pa so prinesli še mariniran škarpenin karpačo s kaprami, aromatizirano črno soljo ter ocvrtimi plavutmi.

Da se je na Goriškem zares začela pomlad, so hiteli dokazovati s kremno juho iz mladih kopriv, v kateri je plavalo prepeličje jajce; okus so dodali še s pinjolami. Gosto kremo je spremljal Stegovčev rose letnik 2010 iz barbere in merlota. Sledila je še ena pomladna: gratinirane nožničarke (kapelunge) z gamberi in žličniki koruzne polente z drobnjakom. Gambere so na grobi soli in nad gorečim rožmarinom pripravili pri mizi, hišna sommeliera pa sta zraven priporočila Erzetičev sivi pinot letnik 2010. Sicer pa je treba zapisati, da imajo pri Šterku dve hišni vini: Coljevo belo zvrst opus in barikiran cabernet sauvignon iz kleti Goriška brda.

Pred nadaljevanjem kosila smo šli po zalet z limonovim sorbetom, v katerem je dišala še meta. Pri Šterku so se čemažu in belušem, ki prav zdaj prihajajo skozi velika vrata, priklonili s čemaževimi zajčki na hrustljavem domačem pršutu z beluši, zraven pa so natočili kozarec rebule letnik 2009 iz kleti Kristalvin (Aleš Kristančič iz Višnjevika v Brdih).

Za glavno jed so – tudi pri mizi! – pripravili govejo pljučno pečenko v zeliščni soli, iz kuhinje pa so za spremljavo prinesli mlad krompir. Ko so pljučno, ki je bila v solnem oklepu v enem kosu, razrezali, so natočili še kozarec rdeče fantasie letnik 2007 (barikirana zvrst cabernet sauvignona in merlota; Davorin in Mitja Colja, Steske pri Braniku v Vipavski dolini).

Sladki muškat verduc quercus letnik 2011, klet Goriška brda, se je ob koncu obeda družil z velikim krožnikom domačih sladic: čokoladno peno s svežimi jagodami, ananasovim karpačem z vaniljevim sladoledom in pomarančnim grand marnierem, orehovimi štruklji s cimetovim prelivom in pomarančno-čokoladnimi mignoni.

Pomladni Šterkov degustacijski meni je le še potrdil znano in večkrat zapisano ugotovitev, da je v Vipavski dolini med Vipavo in Novo Gorico bržkone največja koncentracija dobrih in odličnih gostiln v Sloveniji!

Dobro je vedeti

  • Gostišče Šterk
  • Nastja Gregorčič
  • Ajševica 13, 5000 Nova Gorica
  • tel.: 00386(0)5 33 046 33
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: vsak dan od 11. do 01. ure, ob ponedeljkih in torkih zaprto
  • sedeži: 160 in 40 na vrtu
  • degustacijski meni: sezonski meniji, opisani 40 evrov, brez vina
  • vinska klet: 60 etiket.
  • kreditne kartice: vse razen AE in dinersa. 
Deli s prijatelji