NEKAJ SLADKEGA

Skutni kolač

Objavljeno 08. februar 2013 13.00 | Posodobljeno 08. februar 2013 13.00 | Piše: Beba Splichal

Na praznični dan se lahko lotite peke.

Foto: Hana Splichal

Skuta nastane iz sesirjenega mleka po naravnem postopku ali ob pomoči sirila, iz mleka, sirotke, s smetano ali brez, prepasirana ali v kosih, zato poznamo veliko vrst skute. Razlikuje se tudi po deželah. Italijanska ricotta je skuta iz sirotke, ameriški cottage cheese je okroglozrnata skuta, po okusu podobna kisli smetani, angleški cream cheese pa je fino prepasirana in sladkasta.

Preden začnemo, si pripravimo pekač, bel platnen prt in valjar.

Sestavine za 20 kosov

Testo:

  • 500 g moke
  • zavitek suhega kvasa
  • žlica sladkorja
  • 1,5 dl mlačnega mleka
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 50 g masla

Skutni nadev:

  • 1,5 kg skute
  • 250 g kisle smetane
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja
  • jajce
  • pest rozin

Kako se lotimo

  • Pečico vključimo na 180 stopinj.
  • V posodo damo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo vsujemo kvas in sladkor. Sol razporedimo po moki tako, da ne pride v stik s kvasom.
  • Na nizki temperaturi grejemo mleko in maslo toliko časa, da se maslo stopi, mleko pa še ne zavre.
  • Mlačno mleko in maslo zlivamo v jamico v moki in postopoma dodajamo jajca. Zamesimo testo. Če je pretrdo, dodamo še malo mleka. V skledi ga mesimo tako dolgo, da postane gladko in elastično (približno 5 minut).
  • Na toplem, kjer ni prepiha, naj vzhaja toliko časa, da dvojno naraste. Hlebček narahlo pokrijemo s prtičem.
  • Zmešamo vse sestavine za nadev.
  • Na pomokanem prtu testo tanko razvaljamo in premažemo z nadevom. Ob pomoči prta ga zvijemo in preložimo v namaščen pekač. Večkrat ga prebodemo s pletilko.
  • Pečemo ga eno uro.
  • Vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi v pekaču. Če režemo vroče, se lahko sesede, v kolaču pa bi nastale luknje.
  • Sirov kolač je najboljši pravkar pečen, še nekoliko mlačen.
Deli s prijatelji