ZDRAVJE IN OKUS

Sedem čarobnih začimb za vsak dan

Objavljeno 02. december 2015 18.30 | Posodobljeno 02. december 2015 18.30 | Piše: M. F.

Suhe ali zamrznjene začimbnice dodajte jedem za razvajanje svojih brbončic in za zdravje.

V hladnem delu leta jedi oplemenitite s suhimi začimbami.

Začimbe niso zgolj okusen in dišeč dodatek k jedem, ampak so tudi izjemno zdrave. In čeprav je sezona svežih že minila, lahko še vedno uporabljate zamrznjene ali suhe, tu pa je nekaj takšnih, ki bi na vašem krožniku morale biti vsak dan.

Bazilika

Listi bazilike vsebujejo esencialna olja z močnimi antioksidacijskimi in protibakterijskimi učinkovinami. Poleg tega je bazilika odličen vir železa in vitamina A. Dodajte jo v kremne juhe, v omake, na solate ali testenine. Po želji, a čim več, tem boljše.

Žajbelj

Čarobni žajbelj je že od nekdaj znan po svojih protivnetnih učinkih. Posušite listke žajblja in ga dodajte omakam ali iz njega skuhajte čaj ter si pozdravite vneto grlo ali zatečene sinuse.

Koriander

Spodbuja izločanje težkih kovin iz telesa in tako pomaga jetrom. Poleg tega čisti kožo in blaži želodčne težave. Lahko ga dodate solatam, pečenkam ali smutijem.


Melisa

Ker pomirja in blagodejno deluje na živčni sistem, se njen čaj priporoča pred spanjem. Njene drobno nasekljane lističe lahko dodate tudi v sadne solate in celo v testo za kekse. Pomaga pri zdravljenju aft, niža telesno temperaturo in blaži glavobole.

Peteršilj

Začimba, ki krepi imunski sistem, pomaga odstranjevati presežek tekočine iz telesa in krepi kosti. Poleg tega je odličen osvežilec diha, učinkovit pa je tako svež kot tudi zamrznjen in suh. Spekter njegove uporabe je izjemno širok, jedem pa ga dodajte približno pet minut pred koncem kuhanja.

Rožmarin

Vsebuje rožmarinsko kislino, ki je močan antioksidant in odličen vir vitamina E. Že zgolj njegov vonj pozitivno vpliva na spomin in koncentracijo, odličen pa je za omake ter pečeno zelenjavo, denimo krompir in sladki krompir.

Meta

Vsebuje veliko vitaminov in mineralov in ima močan antioksidacijski učinek. Blagodejno vpliva na prebavo, blaži napihnjenost, zgago in zaprtje. Gre za eno najuporabnejših začimb: iz nje lahko pripravite čaj, poda se k sladicam, sadnim solatam ter je nepogrešljiv dodatek k smutijem in drugim toplim ali hladnim napitkom. 
 

Deli s prijatelji