TRAMINCI

Salon Traminec letos
 v kraljestvu treh src

Objavljeno 22. april 2017 16.00 | Posodobljeno 22. april 2017 16.00 | Piše: Oste Bakal

Traminci se iz negovskega gradu selijo v Radence.

Zadnji avgustovski ponedeljek je tudi letos, že osmič, rezerviran za Salon Traminec, ki je v sedmih letih upravičeno dobil oznako največjega tovrstnega dogodka v pomurski regiji. Njegov namen sta dvig in negovanje vinske tradicije in kulture pitja vina. Idejna zasnova zanj je leta 2010 nastala v društvu Klub dišeči traminec – Hram vinske kulture. Letos bo Salon Traminec potekal že osmič med mednarodnim sejmom Agra. Salon, ki vsako leto ponudi najboljše tramince iz kleti slovenskih in tujih vinarjev, bo potekal 28. avgusta v Zdraviliškem parku Radenci.

Prireditev je sedem let potekala na gradu Negova v soorganizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona (Kultprotur), agencije Mediaspeed in vinarstva Steyer. Ko je Salon Traminec 23. avgusta 2010 prvič odprl vrata, je bilo 600 obiskovalcem predstavljenih 60 vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. Grad Negova je skozi ta dogodek postal prepoznaven kot turistično-poslovni kompleks in postavljen na slovenski turistični zemljevid. V naslednjih letih so številke vztrajno rasle in vsako leto je bilo v povprečju predstavljenih 110 vrst tramincev iz tako rekoč vseh vinorodnih okolišev, znanih po pridelavi traminca, ki jih okuša in ocenjuje približno tisoč obiskovalcev. Salon je postal zaradi udeležbe Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Švice, Nemčije in Češke mednaroden.

Predstavitev vin vedno spremlja vrhunska kulinarika, prav tako pa vinsko-kulinarični program vsako leto poteka ob spremljavi kulturnih in umetniških nastopov. Nič drugače ne bo letos; za glasbeno spremljavo bo skrbela karizmatična Neisha, s slikarskimi deli pa se nam bo predstavila domačinka Tatjana Mijatović. S poezijo nam bodo salonski večer dodatno popestrili vitezi in vitezinje pesniškega turnirja Založbe Pivec. Posebnost dogodka je tudi v njegovi izobraževalni noti in v poslanstvu, da vzgaja in izobražuje vinske ljubitelje in poznavalce, zato vinski vitez in sommelier Danilo Steyer z gosti izvaja malo šolo vinskih okusov. Letos bo delavnica potekala na temo traminec za vse priložnosti. Prireditev ima tudi dobrodelni značaj, organizatorji so KS Negova, kjer je Salon potekal prvih sedem let, namenili 2500 evrov dobrodelnih sredstev.

Klub dišeči traminec – Hram vinske kulture je že kmalu po prvih uspešnih dogodkih dobival vabila z različnih lokacij z namenom, da bi organizatorji gostovali tudi na katerem drugem prizorišču. Ker so v skupini Sava oziroma v Zdravilišču Radenci ter pri občini Radenci in TD Radenci naleteli na izjemno pripravljenost za sodelovanje tako v organizacijskem kot v izvedbenem smislu, se letos Salon Traminec seli v zibelko pomurskega turizma, odmevnost dogodka bo s tem še večja, organizatorji pa želijo doseči tudi ciljne skupine, ki so bile doslej nekoliko manj dosegljive, denimo tuji in domači hotelski gostje, obiskovalci sejma Agra. »Ker si želimo, da se srčna zgodba Zdravilišča Radenci nenehno širi in dobiva nove razsežnosti, vsako leto k ustvarjanju novih srčnih zgodb povabimo različne deležnike. Letos se povezujemo s Klubom dišečega traminca in smo zelo veseli, da bo 8. Salon Traminec ravno v Zdravilišču Radenci,« pravi Vesna Maučec, direktorica hotelov Zdravilišče Radenci.

O dogodku so spregovorili tudi predsednica Kluba dišeči traminec Norma Bale, direktor Mediaspeeda Borut Cvetko ter direktor družbe Vina Steyer, Danilo Steyer. Salonu Traminec pa so bili vedno zvesti tudi njegovi stalni sponzorji, lokalni ter nacionalni mediji in prijatelji. Brez njih takšen dogodek ne bi bil mogoč, njihovo pomoč in zvestobo pričakujejo tudi tokrat.

 

Deli s prijatelji