ŠTEDILNIK NA DOPUSTU

Rižota s šparglji

Objavljeno 18. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 18. julij 2014 15.00 | Piše: S. N.

Najboljši je kratek, okrogel ali ovalen riž, ki vpije veliko vode.

Beluši imajo majhno energetsko in veliko hranilno vrednost.

Riž lahko pripravimo na zelo raznovrstne načine. Jed izvira iz Azije, od koder se je razširila v Sredozemlje, po definiciji pa je rižota dušen riž z mesom in zelenjavo. Meso in zelenjava sta lahko katere koli vrste, mogoče jo je pripraviti tudi iz rib in morskih sadežev, zato so možnosti zelo pestre. Za uspeh jedi sta pomembni kakovost in vrsta riža, ki je za rižoto najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode, kakršni sta na primer sorti arborio in vialone.

Včasih skuhajo riž posebej, omako iz mesa in zelenjave oziroma drugih sestavin pa posebej. Nekateri celo trdijo, da je to edini pravi in ustrezen način priprave rižote, čeprav je okusno rižoto mogoče pripraviti tudi drugače, in sicer tako, da najprej prepražijo paradižnikovo mezgo, sesekljano čebulo in česen, dodajo na kose narezano in osoljeno meso in/ali zelenjavo ter nekaj minut pražijo, nazadnje pa dodajo riž, ki ga pražijo, da postekleni, nato pa zalijejo z vodo, ki je mora biti še enkrat toliko kot riža (za eno skodelico riža dve skodelici vode). Vse sestavine dušijo, dokler voda ne povre.

Rižoto s šparglji preprosto pripravimo tako, da na maščobi prepražimo sesekljano čebulo ter na manjše kose narezane korenček in zelene gojene šparglje, dodamo riž in svež sesekljan peteršilj, solimo in zalijemo z vodo ter premešamo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in na nizki temperaturi dušimo približno petnajst minut. Gotovo jed pred postrežbo pustimo stati približno petnajst minut, na krožniku pa jo potresemo z naribanim parmezanom in okrasimo z zelenim peteršiljem.

 

Deli s prijatelji