OKUSI SLOVENIJE

Restavracija Topolino, Bled

Objavljeno 05. januar 2015 13.30 | Posodobljeno 05. januar 2015 13.30 | Piše: Okusojedci

Zoran Stančić navdušuje s kuharsko fantazijo in nenavadnimi, a harmoničnimi kombinacijami.

Blejski Topolino je nedvomno videl boljše čase – ob našem obisku je sameval in pogovor je takoj nanesel na kupno moč blejskih gostov, ki si želijo meni zgolj za nekaj evrov, tiste, ki bi se bili pripravljeni zaradi njih pripeljati na Bled, pa odganja sloves, da te v Topolinu oskubejo. Čeprav so štirje hodi na voljo že za 35 evrov, to očitno ni dovolj, da bi bila restavracija polna. Škoda, kajti Zoran Stančić je čarodej, ki v kuhinji ustvarja prefinjene mojstrovine, čeprav ponujajo tudi cenejše jedi. Vse zaradi povpraševanja turistov, ki hočejo jesti malodane zastonj. Vse več je turistov, ki hočejo kosilo za sedem dolarjev! Ne evrov – dolarjev! Kot meni Stančić, je to največji šok za sodobno kulinariko, čeprav jim nekateri gostinci ustrežejo. Za aperitiv je na mizo priromal peneči se paul louis iz doline Loare, odličen primerek, kako se poskočni mehurčki naredijo zunaj Šampanje z domovinsko pravico šampanjcev. Zavonjali smo arome kvasovk, rumenega jabolka, v ustih pa je presenetila svežina citrusov in zelenega sadja. Prepeličja pašteta s kokicami iz amaranta in domačo čebulno marmelado ter flambiran kozji sir na posteljici iz rdeče pese s pomarančno marmelado sta potešila prvo lakoto, flambiran sir s pomarančno marmelado pa je še dolgo odmeval v ustih. Sledil je duhovit gorenjski suši, v rezino bučke ovita ajdova kaša s prekajeno postrvjo in hrenom ter marmelado iz zelenega paradižnika: poplaknili smo ga z Mavričevim zelenim sauvignonom, 2012, idealnim vinom za prve krožnike. Vonj spominja na kutino, sveža jabolka, cvetje. Dimne note postrvi in hren so se z njim odlično ujeli. A ko se je vino v kozarcu segrelo, je pustilo v pookusu preveč grenkobe, zato priporočamo ohlajenega. Stančić nas je navdušil tudi z gorenjskim špinačnikom z domačo skuto iz Radovne, ki je delal družbo špinačni juhi.

Ocena okusojedcev

vrsta ponudbe: restavracija

 • hrana, vino - 10
 • postrežba - 8
 • ocena/kakovost - 8
 • vtis skupaj - 8,6 

Anita Babič je v kozarec natočila Pullusov suhi sauvignon 2013 in značilen predstavnik sauvignonov iz Ptujske kleti je bil s svežino bezgovega sauvignona šarmantni spremljevalec aromatične juhe nežnih okusov, a s karakterjem. Že je prišla na mizo kapesanta na pireju iz mladega graha s parmezanovo omako z limonovim kapučinom, odlično se je ujela z Batičevo rebulo: njene medene note so se namreč poparčkale s sladkostjo kapesant.

Govedina se je šest ur počasi pripravljala v pečici z vinom in zelenjavo, zraven je Stančić postregel pire iz ameriškega krompirja. Meso se je v ustih stopilo, začimbe pa so mu dale večplastnost, ki smo jo iskali tudi v vinu iz kleti Goriška brda: bagueri merlot, 2002. Kraljevim kozicam na poru, z mangom in vasabijem je delala družbo Blažičeva rebula, letnik 2013, tudi z nekoliko višjim alkoholom (13 odstotka) se je ujela z vsemi okusi, od sladkosti škampa do eksotike manga in ostrine vasabija.

Sladica je bila lokalno obarvana, saj je hruška v teranu zapela slavospev mohantu, bohinjski posebnosti – gre za značilen polmehki sir z značilnim vonjem in okusom.

imageNekateri kuharji hočejo na enem krožniku pokazati vse, kar znajo, Stančić pa se drži zlatega pravila, da je manj pravzaprav več. Tudi zato se njegova kuharska fantazija in nenavadne, a harmonične kombinacije še bolj izrazijo. Škoda le, da postrežba ne dohaja njegove kreativnosti, manjka jim tudi vin svežih letnikov.

Dobro je vedeti

 • Restavracija 
Topolino
 • Zoran Stančić in Anita Babič
 • Ljubljanska 26, Bled
 • Tel.: 031 310 090
 • Splet: www.restavracija-topolino.si
 • urnik: Vsak dan razen torka od 12. do 15. ure in od 18. do 22. ure.
 • degustacijski meni: Štirje hodi za 35 evrov.
Spoštovane bralke, spoštovani bralci, v Okusih smo zastavili novo zgodbo. Velikokrat ste nas prosili, naj vam priporočimo kakšno gostilno, spraševali, ali so ponudbe, ki smo jih predstavljali na tej strani in ki so veliko obljubljale na nosu in v očeh, tudi eksplodirale v ustih. Kje se skriva biser, ki ga ne smete prezreti, in čigavemu jedilnemu listu se je bolje izogniti. Danes je pred vami prva ocena. Ekipa jedcev, ki pride nenapovedana, ni sestavljena naključno, temveč glede na znanje o kulinariki in vinski spremljavi. Lokalov ne bo jemala na muho, da bi po dobri stari slovenski navadi vse skritizirala, niti ne bo vsega nekritično hvalila. Ocena naj bi vam olajšala odločitev, v katero gostilno ali restavracijo zaviti. Ne nazadnje pa naj bi bila tudi spodbuda za gostince, da bi (p)ostali čim boljši.

 

Deli s prijatelji