PRAZNIČNI OKUSI

Razvajajte se z orehovo pito in torto z jagodami

Objavljeno 26. december 2014 09.30 | Posodobljeno 26. december 2014 09.30 | Piše: Barbara Petek

Priznani slaščičar francoske šole Naser Gashi z veseljem deli svoje znanje.

Naser Gashi se je kalil v Franciji in Veliki Britaniji

Naser Gashi, eden najboljših slaščičarjev, je dolgih 20 let nabiral znanje in izkušnje v kulinarničnih prestolnicah od Francije do Velike Britanije, v njegovi biografiji pa najdemo kar nekaj prestižnih francoskih kulinaričnih in slaščičarskih šol. Najraje pripravlja različne vrste tort, rogljičev, makronov in sladic v čašah, še vedno pa se dobro spominja prve sladice, ki jo je pripravil. To je bilo pred približno dvema desetletjema in créme caramel se še vedno kdaj znajde na njegovi mizi. Kako je pravzaprav zajadral v slaščičarske vode, se ne spominja več, ve le, da to ni bilo nekaj, o čemer bi sanjal že kot otrok. »Kar zgodilo se je,« skomigne z nasmeškom. V Slovenijo ga je pripeljala ljubezen in tukaj je ostal. Še vedno sicer potuje v Francijo in Veliko Britanijo na izobraževanja, svoje znanje pa nato z velikim veseljem deli slaščičarskim navdušencem. Je namreč ustanovitelj prvega francoskega slaščičarskega izobraževanja pri nas. Vodi delavnice, na katerih so dobrodošli tako izurjeni slaščičarji kot tudi popolni začetniki.

Orehova pita

Krhko testo:

  • 150 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 380 g moke
  • 50 g jajc
  • 30 g vode
  • 2 g soli

Maslo narežemo na male kocke, damo v skledo s sladkorjem v prahu in moko ter z rokami mešamo, dokler ne dobimo mase, po strukturi podobne mivki. Dodamo jajca, vodo in sol ter mešamo, da dobimo enotno zmes. Pokrijemo s prozorno folijo in damo testo v hladilnik počivat. Razvaljamo ga na dva do tri centimetre debelo in položimo v modelčke za peko.

Mandljeva krema:

  • 70 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 70 g mletih mandljev
  • 1 jajce
  • 15 g moke
  • strok vanilje


Mandljevo kremo premažemo prek testa, da pokrije dno, in približno 15 minut pečemo na 170 stopinjah, da testo postane svetlo rjave barve.

Orehi v karamelu:

  • 500 g sladkorja
  • 150 g vode
  • 280 g sladke smetane
  • 60 g medu
  • 550 g orehov (polovičke)


V veliki posodi kuhamo sladkor in vodo, dokler zmes ne dobi barve karamele. Karamelu pazljivo dodamo vrelo sladko smetano (zaradi temperaturne razlike lahko zmes zelo naraste) in počasi mešamo. Dodamo orehe in premešamo, nato jih vsujemo v šalčke s pečenim testom. Sladica je pripravljena za serviranje, ko se ohladi.

Torta z jagodami (fraisier)

Biskvit:

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 110 g moke
  • 10 g masla


Stepemo jajca in sladkor, dodamo moko in na koncu maslo. Pečemo na 200 stopinj približno 12 minut.

Slaščičarska krema – vaniljeva krema:

  • 430 g mleka
  • 100 g sladkorja
  • 85 g jajc
  • 20 g koruznega škroba
  • 20 g moke
  • strok vanilje
  • 6 g želatine
  • 60 g masla
  • 120 g sladke smetane


Z metlico mešamo jajca in sladkor, dodamo škrob in moko ter še malo mešamo. Zavremo mleko z vaniljo in dodamo k masi. Premešamo, vlijemo v kozico in kuhamo štiri minute, da zavre. Odstavimo in dodamo namočeno želatino, nato še maslo. Prelijemo v pekač, prekrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi. Kremo zmehčamo s kuhalnico in dodamo stepeno sladko smetano.

Sladka voda:

  • 50 g sladkorja
  • 50 g vode


V vodo vsujemo sladkor in zavremo. Pustimo, da se ohladi.

V obroč za torte, premera 22 cm in visokega 5 cm, damo na dno biskvit. Ob robovih položimo polovice jagod, da bodo z ravnim delom obrnjene proti zunanji strani. Dodamo kremo, ki naj sega do manj kot polovice višine obroča. Jagode razrežemo na kocke in jih dodamo h kremi. Dodamo še eno plast biskvita in kremo, ki naj sega do vrha obroča. Na koncu po želji dodamo jagodni pire.

Jagodni pire:

  • 120 g jagod
  • 30 g sladkorja
  • 4 g želatine


Jagode skuhamo in prepasiramo, dodamo želatino in sladkor.

Jagodni pire polijemo po torti in jo za tri do štiri ure postavimo v hladilnik.





Deli s prijatelji