MARIBORSKA »ODPRTA KUHNA«

Različni okusi na festivalu kulinarike v Mariboru

Objavljeno 25. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 25. julij 2014 15.00 | Piše: STA, B. G.

Od maja je tudi v Mariboru ob petkih na osrednji tržnici čas za okušanje različne hrane.

Na Festivalu kulinarike Maribor se predstavljajo restavracije, kuharji in vinarji od blizu in daleč, del dobička od prodaje jedi in pijač pa poklonijo v dobrodelne namene. Hrana je na voljo na petih do 18 stojnicah na zgornjem platoju glavne mestne tržnice od 10. do 20. ure. Jedi se pripravljajo v živo, tudi s svežo domačo zelenjavo in sadjem, ki ju ponuja tržnica. Obroke je mogoče vzeti tudi s seboj in tako rešiti vprašanje petkove malice, kosila ali večerje.

Pri izvedbi festivala so se po besedah enega od prirediteljev Karima Hanune zgledovali predvsem po podobnih dogodkih v tujini. »Radi bi predstavili Mariborčanom drugačne okuse, da pokusijo še kaj drugačnega kot doma ali v stalni gostilni,« je pojasnil za STA.

Prvi pogoj je drugačnost

Namen dogodka je združevanje različnih ponudb na enem mestu, zato so k sodelovanju vabljeni vsi kuharji in lastniki restavracij, da se predstavijo s svojo ponudbo. »Vsi so dobrodošli. Glavno je, da so kreativni,« je pojasnil Hanuna. Tako se lahko na festivalu predstavijo tudi lokalne kuhinje, a pod pogojem, da ponujajo hrano »na nov, drugačen način«. »Gre za to, da lahko človek pokusi stvar, ki je ne dobi v vsakem lokalu na tak način pripravljene,« je dodal.

Pri Mariborčanih so po besedah Hanune zelo dobro sprejeti. Povprečno jih dnevno obišče od 300 do 400 ljudi. »Tisti, ki pridejo, se tudi vračajo. Seveda je cilj, da to številko še povečamo, a to zahteva svoj čas,« je pojasnil. »Cene so zelo prijazne kupcu, saj je cilj, da si to lahko vsakdo privošči,« je dodal. Prireditev, ki je sicer omejena le na ugodne vremenske razmere, ima tudi dobrodelno noto, saj zbirajo prostovoljne prispevke za Zvezo prijateljev mladine Maribor.

Podoben kulinarični dogodek ob petkih poteka tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Za razvajanje brbončic tam skrbi več kot 50 restavracij, kmečkih turizmov in samostojnih kuharskih mojstrov.

Deli s prijatelji