OKUSI SLOVENIJE

Pr’ Mrtinet, Luče pri Grosupljem

Objavljeno 22. februar 2014 13.00 | Posodobljeno 22. februar 2014 13.00 | Piše: Jože Splichal

Mesna senzacija Ivana Kastelica iz Luč pri Grosupljem: vrhunsko pripravljeno dobro uležano meso, ki ga pripravlja na ognjišču ali pa v novosti, posebni žar pečici.

Kdor gre na Dunaj, mora pustiti trebuh zunaj, je veljalo v Krpanovih časih. Kdor gre v Luče pri Grosupljem jest k Mrtinet, pa se mora oborožiti z velikim želodcem in ne z velikimi očmi! V tem dnevnem baru, kjer se je treba za razvajanje z mesom posebej naročiti, so znani tudi po tem, da so v sodelovanju s podjetjem Kops pro razvili žar pečico kopa. Njena odlika je predvsem v majhni porabi energije (okrog pet kg oglja) za celodnevno delovanje. V tej pečici se da speči tudi zavitek, jedem pa doda prijetno aromo žara, ki ga lahko da samo pravo oglje.

Ivan Kastelic, ki ima pod komando žar in ognjišče, nas je pozdravil z domačimi mesnatimi ocvirki krškokopoljskega prašiča in kozarcem prave dolenjske šmarnice. Sledili sta še dve hladni predjedi, po katerih je povprečen jedec že sit, če se ne pazi: dimljene račje prsi in domač narezek: špeh krškopoljca, bržola in salama pa sir na žaru s sosedove kmetije Duša. Predjedi smo zalili s Kirarjevim cvičkom iz Dobruške vasi.

V dolgem degustacijskem jedilniku je bila edina nemesna jed file postrvi (kajpak iz Krke), ki ga je Ivan dimil 20 minut na jabolčnem lesu, da je koža lepo odstopila. File je bil prej mariniran v sladkorju in soli, postregli pa so ga s čemažem z orehi in hrenom s kislo smetano. Postrv je spremljala Klinčeva rebula letnik 2010 iz Brd.

Potem se je začela mesna simfonija. Najprej telečja ličnica na koromačevi kremi s peteršiljevim oljem in prepraženimi drobtinami. Mehko kot maslo, saj je bilo meso v glineni posodi pod žerjavico kar štiri ure! Zraven pa modra frankinja letnik 2006, srebrna medalja na Dunaju, Janka Kobala iz Trnovca pri Zabukovju.

In še en vrhunec odlične Kasteličeve mesne kuhinje: jagenjčkova telečja krača s krompirjem in zelenjavo, ki je prišla izpod peke.

Potem pa, za finale, še dva dokaza o brezhibnem delovanju žar pečice: najprej ramstek dolenjskega goveda, ki je bil štiri tedne suho zoren, precizno medium pečen, da je bil v sredini rožnat, zunaj pa lepo zapečen. In še svinjska pahljača (kos od vratu) s kajmakom in skuto ter omako, narejeno iz portovca in telečje osnove.

Za resnični konec pa jabolčni zavitek, ki ga Pr’ Mrtinet spečejo s tremi starimi sortami kislih jabolk. In kozarček sladkega rumenega muškata 2013 s kmetije Pri Martinovih (družina Tomše) iz Globočic pri Krški vasi. In povezava: tudi Pr’ Mrtinet je kajpak dobil ime po Martinu, prvem lastniku gostilne, ki bo letos praznovala 100 let.
 

Dobro je vedeti

Dnevni bar Pr’ Mrtinet

Tatjana Koščak in Ivan Kastelic

Luče 45

1290 Grosuplje

Tel.: 00386(0)41 414 200





urnik

Med tednom vse dni od 11. do 23. ure, ob nedeljah od 9. do 24.

sedeži

30, prav toliko na terasi.

degustacijski meni

Cca 25 evrov ‒ po predhodnem naročilu.

vinska klet

10 etiket.

kreditne kartice

Ne. Okusi Slovenije

Deli s prijatelji