DODATKI, NAREJENI DOMA

Poživljajoča pika na i

Objavljeno 05. marec 2013 13.45 | Posodobljeno 05. marec 2013 13.45 | Piše: Katja Cah

Kako malo je včasih treba, da nastane vrhunski obed.

Namaz iz pečenega česna in oreškov.

Pri tem pogosto igrajo glavno vlogo dodatki, kot so omake in namazi. Pripravljeni doma imajo posebno vrednost, sploh če najdemo okus, ki prijetno zasvoji nas ali koga drugega blizu našega srca. Dobre ideje smo našli v knjigi Slastna darila – Mojstrovine iz domače kuhinje, izdani pri založbi Mladinska knjiga.

Namaz iz pečenega česna in oreškov

  • 16 olupljenih strokov česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 žlice neolupljenih nasekljanih mandljev ali drugih oreškov
  • 230 g svežega sira sobne temperature
  • 60 g kisle smetane
  • 2 žlički gorčice
  • žlička sojine omake
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • majhna sesekljana čebula
  • 1/4 žličke pekoče omake (po želji)
     
  • Pečico ogrejemo na 140 stopinj Celzija.
  • Olupljene česnove stroke pokapamo z olivnim oljem, jih stresemo v pekač in postavimo v pečico.
  • Pečemo 30 minut, da zlato zarumenijo.
  • Nato pekač s česnom vzamemo iz pečice in česen popolnoma ohladimo.
  • Medtem v ponvi na suho, brez maščobe, popražimo oreške, da postanejo svetle zlato rjave barve. Ohladimo.
  • Ohlajen česen in oreške stresemo v multipraktik, dodamo druge sestavine in obdelujemo toliko časa, da zmes dobi želeno konsistenco.
  • Tako pripravljen namaz z žlico nadevamo v kozarce in shranimo v hladilnik.
  • Porabiti ga je treba v tednu dni.

Vražja omaka za meso
image

  • 3 žlice marmelade iz jagod in rdečega ribeza ali druge marmelade
  • žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1–2 žlici pekoče čilijeve omake
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol in poper po okusu
     
  • Vse sestavine damo v kozico in jih na zmernem ognju segrevamo, dokler mešanica ne zavre in se sladkor stopi.
  • Med segrevanjem nenehno mešamo.
  • Kozico odstavimo z ognja in omako ohladimo.
  • Nato jo nalijemo v steklen kozarec ali steklenico.
  • V hladilniku se ohrani do dva meseca.
  • Omako lahko uporabljamo kot pomako ali marinado.

Marmelada iz kivija in limete

  • 10 zrelih, olupljenih in grobo sesekljanih kivijev
  • 200 g sladkorja
  • meso, sok in lupina ene biolimeteimage
     
  • Sesekljane kivije stresemo v kozico, dodamo sladkor in rahlo mešamo na majhnem ognju, da se sladkor popolnoma stopi.
  • Dodamo limetni sok, meso in lupino.
  • Zavremo in na majhnem ognju kuhamo približno deset minut, da se mešanica začne gostiti.
  • Ves čas mešamo, da se ne prime dna ali prismodi.
  • Marmelado nadevamo v pripravljene kozarce.
  • Porabimo jo lahko takoj, v nepredušno zaprtem kozarcu pa se v temnem in hladnem prostoru ohrani do dve leti.
  • Preden kozarec, ki ga hranimo več kot en mesec, načnemo, preverimo, ali je pokrov nepredušno zaprt. 
Deli s prijatelji