JESENSKO

Poulični grižljaji: Kostanjeve kroglice

Objavljeno 15. november 2015 09.30 | Posodobljeno 15. november 2015 09.30 | Piše: Anka Peljhan

Naučimo se biti sam svoj čarovnik in si pričarajmo vsak dan posebej tak, kot bi bil narejen le za nas – tudi s kostanjem.

In so odletele... čarovnice z letnega bojnega posveta. Ne zavidam jim, saj so njihove priprave na zborovanja zahtevale vedno več informacij in usklajevanj. Le kaj počno? A njihove čarovniške paličice izgubljajo moč? Ali pa so morda postale zlobne in izkoriščajo še zadnje uroke? Morda pa nas želijo nekaj naučiti! Prilagajati se, sklepati kompromise, pozabljati zamere in pomagati ljudem okoli sebe. Po moje je vredno vsaj poskusiti, le tako nam bodo morda drugo leto priskočile na pomoč. Svoje resurse so dodobra izčrpale, zdaj smo na vrsti mi. Naučimo se biti sam svoj čarovnik in si pričarajmo vsak dan posebej tak, kot bi bil narejen le za nas. Tako bomo očarali okolico in vse bo tako, kot mora biti.

Oh, ne metle, le kostanj in orehi mi padajo na glavo, medtem ko razmišljam, kako bi poletela. Kazen ali dodatna spodbuda?! Izkoristim priložnost in se spoprijateljim z enim izmed zadnjih plodov, ki nam jih ponudi narava. S tem dodamo telesu zadnjo etapo potrebnih snovi, ki jih s prisluhom naravi vnašamo prek vsega leta. Visoke hranilne vrednosti kostanja so poznali že v antiki. Prav radi so ga v svoji kuhinji uporabljali Rimljani, ki so kot priznani kuharski mojstri in jedci svoje recepte širili po takratnem rimskem cesarstvu. Na veliko srečo so se nekateri tudi ohranili. Kostanj, ki so ga poimenovali drevo kruha, ponuja plodove, ki znova služijo kot osnova ali vsaj pomemben dodatek kulinaričnim inovacijam moderne kuhinje. Najsi gre za sladke ali slane jedi, s prefinjenim nežnim okusom vzbuja marsikatera čutila. Privoščimo si ga!

Za dva


  • 40 dag kostanja
  • 3 žlice masla
  • pol dl ruma
  • 15 dag sladkorja v prahu
  • 10 dag orehov
  • 1 korenček

Za pomako:

lan, kakav, mleti mandlji...

Priprava:

  • Kostanj umij in ga skuhaj v slanem kropu.
  • Kuhanega olupi in sredico zdrobi v skledo.
  • Orehe zmelji, lahko tudi bolj na grobo.
  • Maslo nekaj časa prej daj iz hladilnika, 
 da se zmehča, nato ga vmešaj v maso.
  • Korenček ostrgaj in ga naribaj v maso.
  • Dodaj sladkor in rum ter zamesi gladko zmes.
  • Za približno 15 minut maso postavi na hladno.
  • Nato oblikuj kroglice.
  • Kroglice znova postavi na hladno. Iz hladilnika jih vzemi, tik preden jih ponudiš.
  • Lahko jim nadeneš pisano preobleko in pomakaš v različne snovi, kot so lan, mandlji ali orehi, kakav, kokosova moka … 
Deli s prijatelji