IZ SIRA

Po sirovem koledarju še jajce

Objavljeno 15. april 2017 12.00 | Posodobljeno 15. april 2017 12.00 | Piše: U. S.

Če ne spadate med ljubitelje čokolade, potem je tole velikonočno jajce kot nalašč za vas: narejeno je iz sira, zanj pa boste odšteli več, kot bi za čokoladni posladek.

Velika noč je kot nalašč za ljubitelje čokolade, o tem se lahko prepričamo že zdaj v vsaki večji trgovini: police se šibijo od čokoladnih jajčk in zajčkov, ki jih radi kupujemo in podarjamo, zlasti najmlajšim. Za one druge, ki na čokolado ne dajo veliko, je v tem času z darili malce težje, no, vsaj pri nas, drugače pa je v Londonu. Zanje, ki bolj prisegajo na slano, je poskrbela tamkajšnja blogerka in na trg poslala t. i. cheester egg, jajce, izdelano izključno iz sira.

Annem Hobson, 27-letnica, ki piše blog So Wrong It's Nom, se je sirovega jajca domislila po lanskem uspehu s svojim doma narejenim sirovim adventnim koledarjem – za vsakim od 24 okenc se je skrival košček njenega najljubšega sira –, ki je menda prvi te vrste v Združenem kraljestvu. Mimogrede: nad njenim sirovim adventnim koledarjem je bilo navdušenih tudi nekaj zvezdnikov, med njimi Zooey Deschanel in EmmaBunton, ki sta o tem pisali na družabnem omrežju, na tisoče ljudi pa je prebralo blog, v katerem je podrobno opisala, kako lahko vsak naredi svojo različico koledarja. Kmalu je več kot 11.000 ljudi izrazilo željo, da bi koledar kupili, zato je Hobsonova v teh dnevih oznanila, da bo konec letošnjega leta koledarje, izdelala jih bo v sodelovanju s podjetjem Norseland, prodajala. Toda vrnimo se k jajcu. Je plod sodelovanja med Hobsonovo in londonskimi sirarji, podjetjem Wildes Cheese, ki so slano poslastico izdelali iz poltrdega drobljivega sira. Izdelan je na podlagi prav tistega recepta, ki ga podjetje uporablja za svoj nagrajeni sir napier, ta si je leta 2015 prislužil naziv londonskega najljubšega sira.

No, jajce iz sira je zares dražje kot čokoladno, toda Hobsonova verjame, da je dovolj potencialnih kandidatov za nesladko različico velikonočne klasike: težko je 260 gramov, zanj je treba odšteti skoraj 15 funtov (17 evrov).

Hobsonova pravi: »Čokolada je okej, toda malo je dolgočasna, in če povem iskreno, imam že vrh glave, da kraljuje v vseh pomembnih prazničnih obdobjih. Rada imam sir, zato sem vesela, da so moji načrti o sirovem velikonočnem jajcu začeli udejanjati in da bo tudi sirov adventni koledar postal resničnost. Tam zunaj je cela vojska ljubiteljev sira, ki mi izkazujejo podporo, in upam, da so ponosni name.«
 

Deli s prijatelji