OKUSI V KOZARCU

Pivo iz domače dnevne sobe

Objavljeno 03. marec 2015 19.00 | Posodobljeno 03. marec 2015 19.03 | Piše: Andrej Predin

Proizvajanje piva na domu postaja vse bolj priljubljeno – potrebujemo le nekaj osnovne opreme in malce potrpežljivosti, steklenica doma pripravljene pijače pa nas stane med 20 in 30 centi.

Na enem od prejšnjih tečajev

Čeprav je v primerjavi s tujino kultura varjenja in uživanja piva v Sloveniji še vedno v povojih, se že začenjajo pojavljati prve bolje organizirane skupine ljubiteljev piva, ki delijo in širijo svoje znanje s tega področja. V skladu s trendi iz tujine je pri nas vse več tako imenovanih mikropivovarjev, ki sami izdelujejo pivo. Slednji so v zadnjem času naredili veliko za prepoznavnost dobrega napitka in celo pritegnili pozornost tujine. Ena izmed najbolj dejavnih skupnosti ljubiteljev piva je Pivopis, ki v glavnem deluje prek portala pivopis.si. Ta je bil ustanovljen marca 2014 kot križišče informacij in stičišče ljubiteljev piva. Na njem najdemo vse, kar je povezano s to pijačo, saj spremljajo dogodke, razkrivajo bare z dobro ponudbo in navodila, kako zvariti domače pivo v dnevni sobi. Seveda najdemo tudi ocene piv z vsega sveta. »Trenutno je skupnost sestavljena iz nekaj tisoč ljubiteljev piva, v naši ekipi pa nas je pet, ki skrbimo za različne vsebine in projekte,« nam je zaupal ustanovitelj portala Andrej Colarič. »Naše glavne aktivnosti so ustvarjanje vsebin o pivu in o vsem, povezanem z njim, prirejanje najrazličnejših dogodkov za ljubitelje piva, izvajanje tečajev varjenja, letos načrtujemo tudi tematske izlete.«

Doslej je izdelal že več kot 15 različnih stilov piva, istočasno pa je začel tudi organizirati osnovne tečaje, ki so pritegnili veliko pozornosti. »Prvotno smo nameravali organizirati en tečaj osnov varjenja piva in malce preveriti, kakšen je interes za znanje na tem področju. V nekaj dneh smo imeli razprodane štiri tečaje, interes pa ostaja. Kmalu bomo pripravili tudi nadaljevalni tečaj varjenja piva.« Udeležili smo se njihovega zadnjega tečaja v ljubljanskem klubu Desetka, ki je bil odlično obiskan. Poleg Andreja nam je predaval tudi strokovnjak Davor Mišmaš, ki je nedavno prejel nagrado za svoje medeno pivo.

Presenečeni smo bili, kako veliko zanimanje vlada za domače pivovarstvo in kako dobro je bila o pivu poučena večina udeležencev. V osnovi je pripravljanje na domu preprosto opravilo, če upoštevamo osnovna pravila in izpolnjujemo higienske standarde. Za začetnike je najprimernejši način priprave piva z uporabo ekstrakta sladu, kar sicer omeji možnosti vplivanja na okus, a je dovolj preprosto, da osvojimo osnovni koncept varjenja in na tem znanju gradimo in se podajamo na bolj zahtevne načine priprave. Izpostaviti velja ekonomski vidik, saj nas steklenica doma pripravljenega piva stane med 20 in 30 centi, cena potrebne opreme in sestavin pa se giblje med 50 in 100 evri. To pomeni, da gre za investicijo, ki se nam hitro povrne. Na tečaju smo dobili vsa potrebna navodila in povezave, kje in katero opremo si naj priskrbimo. Če bi se tudi sami radi poskusili v pripravi lastnega napitka, vam svetujemo, da obiščete spletno stran pivopisa ali pa se udeležite enega izmed prihajajočih tečajev.

Osnove priprave domačega piva

Pivo gradijo štiri osnovne sestavine, voda, slad (pšenični, rženi, koruzni, ajdov...), hmelj (pivu daje obstojnost in okus) in kvas, ki poskrbi za vrenje in tvorbo CO2 ter alkohola. Najprej zavremo pripravljeno mešanico sladu, zmešano z vodo in sladkorjem. Slad lahko kupimo prek spleta, dobimo ga v konzervi in običajno s priloženim kvasom. Kvas je treba pred uporabo rehidrirati v vodi. Po približno 10 minutah brbotanja nastalo pivino ohladimo in jo prelijemo v fermentator z vrelno veho, vanj smo že dan prej nalili približno 20 litrov prevrete vode, ki se je medtem ustrezno ohladila. Dodamo še kvas in nekoliko premešamo, da pride v tekočino več kisika. Zdaj je na vrsti naša potrpežljivost, saj vretje traja približno dva tedna.

Na koncu pivo pretočimo v sterilne steklenice, kjer mora odležati še dva tedna. Če smo vse storili prav, si lahko privoščimo kozarček naše domače pijače.

Deli s prijatelji