Iz Renkovcev, kjer na kar 65.000 kvadratnih metrih kraljujejo Luštovi paradižniki, so v začetku tega meseca po Sloveniji odpotovale prve pošiljke sočno dišečih rdečih, rumenih, črnih, velikih, majhnih in vseh vmesnih paradižnikov. A tokrat se na pot niso odpravili sami, kajti v Prekmurju so se odločili, da šesto sezono Luštovih paradižnikov dopolnijo s kuharsko knjigo Paradajz. V njej je zbranih 65 receptov, pod katere sta se podpisala Valentina Smej Novak in Luka Novak. Zakoncema Novak se je pri nastajanju nove kuharske knjige pridružilo še eno znano ime, saj je v svoj fotografski objektiv vse luštne paradižnikove jedi ujela Kaja Pogačar, ki je uspešno tekmovala v eni od sezon kuharskega šova Gostilna išče šefa.
Valentina Smej Novak je pojasnila, da je ideja za knjigo nastala spontano. Novakova sta med snemanjem ene od epizod kuharske oddaje zajadrala tudi med kilometre in kilometre Luštovih paradižnikov. Bila sta očarana in, sploh Valentina Smej Novak, ki je po rodu Prekmurka, celo ganjena. Ker je tudi v podjetju Paradajz, ki stoji za kilometri sočnih paradižnikov, že nekaj časa zorela ideja o kuharski knjigi, je lani poleti začela nastajati kuharica, ki se je zavrtela okoli rajskega jabolka.
Jedi sta zapakirala v več poglavij. Najprej so tu tradicionalni domači paradižnikovi recepti, sledijo mednarodna paradižnikova klasika in po paradižnikovo obarvane malice, nato pridejo na vrsto vselej priljubljene testenine. Poleg tega sta zbrala nekaj receptov za glavne jedi, spisala obsežno poglavje, v katerem paradižnik govori vse jezike, naštela nekaj nasvetov za kuharske mojstre in pojasnila še, kako paradižnik shranimo, da bo pri roki vse leto. »Zajela sva razpon paradižnikovih jedi – od globalnih do lokalnih,« je pojasnil Luka Novak.
Kot omenjeno, je sočne fotografije v objektiv ujela Kaja Pogačar. Gorenjka, ki je nekaj časa kot fotografinja pomagala pri nastajanju lokalnega časopisa, je po diplomi iz komunikologije sledila svojim sanjam in v roke prijela kuhalnico. Učila se je pri chefu Urošu Štefelinu (Vila Podvin), delala v ljubljanskem bistroju Bazilika, eno sezono preživela v kuhinji najboljše na svetu Ane Roš (Hiša Franko), od koder se je napotila do vegansko-vegetarijanske zgodbe Organic Garden. Tam je ustvarjala leto in pol, vse do pred nekaj meseci, ko je zakorakala na samostojno podjetniško pot, ljubko poimenovano Ščep ljubezni. »Jedi, ki so objavljene v knjigi, nismo nič šminkali ali jih kako drugače potvarjali. Pri fotografiranju sem uporabila fotoreporterski pristop in lovila sočnost, naravnost in lepo avgustovsko svetlobo,« je o osupljivo lepih fotografijah paradižnikovih jedi pojasnila Kaja Pogačar.
Da bi tudi bralci Okusov vsaj malo začutili, kaj sta Novakova zakuhala tokrat, objavljamo štiri recepte iz knjige Paradajz – velika knjiga receptov s paradižnikom. Med vsemi 65 recepti so štiri najljubše, natisnjene na teh straneh, izbrali vsi trije avtorji nove kuharske knjige.
Luštov paradižnik v številkah
V rastlinjaku na obrobju Renkovcev je povprečno zaposlenih 58 delavcev, na vrhuncu sezone (med majem in septembrom) se število zaposlenih povzpne tja do 75. |
Orientalsko začinjena paradižnikova juha: Juha je idealen način, da porabimo paradižnikovo vodo, ki nam je ostala od piriranja kakšne omake. Zdrava je, lahka in hitro pripravljena. |
Paradižnikova pita kot na ameriškem jugu |
Orientalska juha s čičerko, lečo in paradižnikom (harira) Krepka in intenzivna juha združi stročnice in paradižnik. V izvirni različici je v juhi tudi meso, ki pa ga lahko mirne duše opustimo, saj je juha bogata s hranili in okusi tudi brez njega. 2 čebuli 2 stroka česna 1 steblo zelene ali listov gomoljne zelene 1 žlička ingverja v prahu 1 žlička kurkume 0,5 žličke orientalske kumine 0,5 žličke mletega koriandra noževa konica mletega cimeta noževa konica kajenskega popra 1 kg paradižnika 1 skodelica rdeče leče 1 skodelica vložene čičerke 1 šopek koriandra in/ali peteršilja oljčno olje za popekanje sol in poper Po želji, za tradicionalno mesno različico: 0,5 kg na kockice narezane govedine, jagnjetine ali teletine limona in jogurt, ko postrežemo Pristavimo lonec vrele vode, kjer bomo obarili paradižnik, da ga lažje olupimo. Ko voda zavre, vržemo v krop paradižnik in ga po 30 sekundah poberemo iz vode ter olupimo in narežemo na kockice. Čebulo zelo drobno nasekljamo, prav tako česen, zeleno in polovico svežega koriandra. Pri mesni varianti meso solimo. V velik lonec z debelim dnom, kjer bomo kuhali juho, nalijemo tanko plast oljčnega olja, pristavimo in dodamo čebulo. (Pri meseni varianti, najprej na olje stresemo meso in pražimo toliko časa, da zakrkne, nato ga poberemo iz lonca in nadaljujemo postopek, kot piše v nadaljevanju). Solimo in med mešanjem pražimo. Ko se čebula zmehča, dodamo česen, zeleno in koriander. Pražimo še 2 minuti, potem dodamo vse suhe začimbe: ingver, kurkumo, kumino, koriander, cimet in kajenski poper. Dodamo še paradižnik in 2 l vode. (Pri mesni varianti dodamo tudi meso). Dodamo še lečo in kuhamo pol ure. Zdaj dodamo kuhano čičerko in kuhamo še 20 minut. Ponudimo z limono in potreseno s svežim koriandrom, ki smo ga prihranili pri sekljanju. Po želji lahko vmešamo še jogurt, ko postrežemo. |
Solata v velikem kozarcu s paradižnikom in sezonsko zelenjavo: Polivka: |