Je poroka že za vami ali pa vam kot koruzniku javno dahnjena beseda da pomeni manj kot lanski sneg? Zakaj ne bi kljub temu ali morda prav zato ustvarili nepozabno lepe torte za vaju, ker imata, kot poje Phil Collins v istoimenski zimzeleni uspešnici, A Groovy Kind of Love. Ljubezen, ki ji ni para. Ne nazadnje, tudi valentinovo bo kmalu. Tri predloge smo izbrali iz knjige Slastne in mamljive torte znane oblikovalke vrhunskih sladic May Clee-Cadman, ki je izšla pri Tehniški založbi Slovenije.
Mehurčki šampanjca
- Potrebujemo:
Tri okrogle torte premera 15 cm, 20 cm in 25 cm (za osnovni vaniljev biskvit premera 15 cm potrebujemo 150 g masla, 150 g sladkorja v prahu, 150 g moke z vzhajalnim sredstvom, 3 jajca in polovico čajne žličke vanilje), obložene z glazuro barve šampanjca, podlage za torte, oblepljene s satenastim trakom, smetanovo jedilno barvo, belo kraljevo glazuro (beljak, penasto vmešan s 300 g sladkorja), bel jedilni svetleči prah, dva okrogla kosa stiropora, premera 10 in 15 cm in višine 6 cm, približno 30 vrtnic, tulce za brizganje dekoracije, 9 plastičnih nosilnih palčk, cvetličarsko žico in majhen čopič.
- Priprava:
Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija. Na dno pekača položite papir za peko, stranice pa premažite. Umešajte maslo in sladkor, da postane zmes rahla in penasta. Dodajte po eno jajce, vmes vsakič dobro umešajte. Dodajte presejano moko in temeljito zmešajte. Dodajte ekstrakt vanilje. Zmes prelijte v pekač in pecite 50 minut oziroma toliko časa, dokler biskvit ne pozlati. Kovinska paličica mora po vbodu ostati čista. Preden biskvit položite na kovinsko mrežo, da se ohladi, ga pustite stati pet minut. Kraljevi glazuri dodajte malo smetanove jedilne barve, da dobite svetel odtenek barve šampanjca. S tulcem ob spodnjem robu vsakega nadstropja torte nabrizgajte polžje sledi. Z manjšim tulcem po eni strani torte nabrizgajte prvi stolpec pik. Začnite tik nad polžjo sledjo in končajte na dveh tretjinah. Dodajte pet ali šest stolpcev pik. Naj bodo enakomerno porazdeljene, višina stolpcev pa naj se spreminja, da dobite prefinjen vzorec. Nato prenehajte in z vlažnim čopičem narahlo obrišite vrhove pik. Nadaljujte z vzorcem. Z majhnim suhim čopičem nanesite bel jedilni svetleči prah. Med nadstropja položimo kose stiropora, v katere s pomočjo cvetličarske žice napikamo sveže vrtnice.
Padajoče cvetje
- Potrebujemo:
Dve okrogli torti premera 15 cm in 23 cm, prevlečeni z glazuro barve šampanjca, podlago premera 30,5 cm, obrobljeno s satenastim trakom, 15 g bele oblikovalne mase za valjanje, kraljevo glazuro (iz prejšnjega recepta), bel jedilni bleščeči prah, satenast trak barve šampanjca, širine 2,5 cm, izsekovalnike v obliki majhnega cveta v treh različnih velikostih, tulec za brizganje dekoracije, penasto blazinico, oblikovalno palčko, plastični pokrov za ohranjanje svežine in majhen čopič.
- Priprava:
Torto zložite na podlago. Okoli spodnjega dela obeh nadstropij ovijte trak barve šampanjca. Nekaj bele mase za valjanje zvaljajte na debelino enega milimetra. Nanjo nanesite malo belega jedilnega svetlečega prahu in odložite pod pokrov za ohranjanje svežine, da se ne posuši. Z vsakim izsekovalnikom izrežite enako število rožic, vseh skupaj okoli 400. Položite jih na penasto blazinico in oblikujte cvetne liste, tako da z oblikovalno palčko gladite glazuro proti sredini. Pustite jih, da se posušijo. Na hrbtno stran vsake rožice nanesite malo kraljeve glazure in rožico prilepite na torto. Začnite na sredini torte in nadaljujte proti spodnjemu delu. Pri tem naj bodo rožice tesno skupaj, na spodnjem delu pa bolj narazen. Na sredino vsake rožice nabrizgajte majhen kupček in z vlažnim čopičem obrišite vrhove kupčkov.
VEČ RECEPTOV V TISKANI IZDAJI PRILOGE ONA