GURMAN

Najdražje testenine na Manhattnu

Objavljeno 21. januar 2013 15.30 | Posodobljeno 21. januar 2013 15.30 | Piše: E. B.

V letu 2013 si bodo petičneži na Manhattnu privoščili testenine za 2013 dolarjev: z jastogom, s črnimi tartufi, praženimi gobami in svežim paradižnikom, poslastica pa leži na Versacejevem baročnem krožniku, ki ga gost kot spominek odnese domov.

Hitra prehrana nekoliko drugače.

Le kaj bi si elitni sladokusci privoščili v letu 2013? Testenine so sicer vedno pravi odgovor za vsak prazen želodec, a le petdeset si jih bo lahko privoščilo ekskluzivni krožnik za neverjetnih – 2013 dolarjev! 
Prav posebna ponudba je pogruntavščina newyorške restavracije iz slovite verige BiCE, kjer bodo za izbrane okuse pripravili domače taglioline z jastogom, črnim tartufom, praženimi gobami in svežim paradižnikom. »Jed se kar topi v ustih, vse sestavine so sveže, okusi nežni, vse se odlično povezuje. Sline se mi cedijo, že ko pomislim na tako slastne testenine!« je drago novost navdušeno predstavil čelnik slovite verige Silverio Chavez, ki je svojo pot začela v italijanskem Milanu že daljnega 1926., zadnja leta pa odpira podružnice po vsem svetu. Mimogrede, newyorška enota, ki stoji v razkošni manhattanski soseski, je jeseni praznovala častitljivo četrtstoletnico uspešnega obratovanja.

Toda dragocene ponudbe ne sestavljajo le izbrana živila: jed postrežejo na krožniku, ki ga je izdelal legendarni Gianni Versace, sedem mesecev pred smrtjo 1997.: naj pojasnimo, sloviti modni oblikovalec je bil velik ljubitelj verige BiCE, zato je prav zanjo izdelal omejeno serijo kulinarične opreme, tudi osemsto krožnikov. A v petnajstih letih so se med zbiratelji razpršili po svetu, ostalo jih je le še petdeset, ki jih je mehiški kuharski mojster Chavez namenil le najpetičnejšim gostom. Kajti, kdor naroči najdražje testenine na svetu, dobi za spominek tudi krožnik z rumeno obrobo in baročnim vzorcem ter seveda logotipom restavracije in podpisom modnega velikana.

Pozor, ponudba velja le, dokler jim ne poidejo zaloge, ali pa najpozneje do srede prihodnjega meseca, do zdaj pa naj bi prodali in oddali pet specialitet. Dobro obveščenim preračunljivcem gotovo ne bo ušel podatek, da je krožnik vreden 350 dolarjev (v spletnih prodajalnah jih je mogoče dobiti že za stotaka ali celo manj), torej naj bi sama jed nosila vrtoglavo ceno 1663 dolarjev, kar je kljub vrhunskim živilom absolutno preveč. A kot tolažijo v manhattanski restavraciji, v znesek niso vključene le testenine z dragocenimi priboljški, temveč bo velikodušen gurman lahko okusil še prav posebne ocvrte kalamare, sočno teletino in za sladico slasten čokoladni mousse.


Kot zanimivost naj še omenimo, da so v New Yorku v minulih mesecih predstavili še dve nesramno dragi specialiteti in dokazali, da je lahko preprosto tudi vrhunec kulinarične domiselnosti. In razsipnosti. Na primer, hot dog za 2300 dolarjev iz slovite govedine kobe, črnih tartufov, karamelizirane čebule, namočene v dom perignonu in izbranem stoletnem balzamičnem kisu, kaviarja, francoske gorčice in kečapa iz ekološko pridelanih paradižnikov, bela štručka pa je premazana z maslom iz belih tartufov. Ali pa hamburger za 666 dolarjev, ravno tako iz govedine kobe, črnih tartufov, pa še sira gruyere, poparjenega s penino, jastoga, kaviarja in omako za žar, začinjeno s slovitimi kavnimi zrnci kopi luwak, poslastica pa je zavita v pozlačen papir.

Deli s prijatelji