GLIVA

Najbolj priljubljenim bananam grozi izumrtje

Objavljeno 14. december 2015 14.05 | Posodobljeno 14. december 2015 14.05 | Piše: STA

Najbolj razširjeni vrsti banane grozi uničujoča gliva.

Res ne tako sladke, a še malce zelene banane so bolj zdrave kot popolnoma zrele.

Raziskovalci iz Nizozemske so objavili študijo, ki kaže, da bi lahko najbolj razširjena sorta banane v bližnji prihodnosti zaradi okužbe z glivo izginila z obličja sveta. Gre za sorto cavendish, ki je po vsem svetu najbolj priljubljena, grozi pa ji gliva, ki povzroča t. i. panamsko bolezen. Ugotovitve so v novi študiji predstavili znanstveniki z Univerze Wageningen na Nizozemskem, na spletu navaja nemški Deutsche Welle.

Panamska bolezen je že v 60. letih preteklega stoletja dotlej najbolj priljubljeno sorto banane, gros michel, porinila na rob izumrtja. Zdaj pa vrsti cavendish grozi drugi sev te glive, znan kot TR4. Znanstveniki menijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo dosegel Latinsko Ameriko, kjer pridelajo okoli 80 odstotkov banan cavendish.

Banana dehidrira

Omenjeni sev so prvič identificirali leta 1994, potem ko je tri desetletja pred tem uničil nasade banan cavendish v Tajvanu. A pridelovalci banan se ob tem niso zganili, zavest o nevarnosti je ostala nizka, navajajo znanstveniki.

TR4 je proti fungicidom odporen patogen, ki lahko v zemlji miruje do 30 let. Ko napade banano, uniči prenos vode v rastlini. Ta hitro oslabi in odmre zaradi dehidracije.

Po prvem »napadu« na tajvanske nasade se je patogen razširil še v vzhodno in jugovzhodno Azijo. V zadnjem času pa so ga zabeležili tudi v drugih delih sveta. Karantene in druge ukrepi so bili pri njegovem širjenju le delno uspešni.

Ni lahke rešitve

Ta sev bi lahko kot tisti, ki je uničil skoraj vse nasade sorte gros michel, enako storil sorti cavendis. Kot pojasnjuje Deutsche Welle, so banane na trgovskih policah kloni drug drugega brez semen in zato sami ne morejo razviti obrambe pred boleznijo.

Za nastale razmere ni lahke rešitve, poudarjajo nizozemski znanstveniki. Najbolj logičen odgovor bi bil po njihovem mnenju razviti novo generacijo kultivarjev banan na podlagi preferenc potrošnikov.

A razvoj novih kultivarjev, to je z namenskim izborom vzgojenih banan, zahteva velike vložke v raziskave, prav tako bi bilo treba veliko vložiti, da se novi kultivar prepozna kot glavni globalni proizvod, ki bi omogočal preživetje več milijonov manjših kmetov, so opozorili znanstveniki. Dokler ne bodo novi kultivarji dosegli trgov, je zato po njihovem mnenju treba preučiti vse možnosti preprečevanja bolezni, s čimer bi podaljšali komercialno življenjsko dobo sedanjih banan.

Kot dodaja Deutsche Welle, je bila v 60. letih prav sorta cavendish, ki so jo dotlej zgolj kot zanimiv primerek hranili v botaničnih vrtovih v Veliki Britaniji in zbirki konglomerata United Fruit Company v Hondurasu, tista, ki je zamenjala na smrt obsojeni gros michel. Če se bo gliva TR4 širila, bo potreben podoben rezervni načrt za zamenjavo cavendisha.

Deli s prijatelji