ZAKAJ PA NE ZDRAV SENDVIČ?

Naj bo pirin ali kamutov, z zelenjavo pomazan

Objavljeno 13. julij 2014 15.15 | Posodobljeno 13. julij 2014 15.15 | Piše: Matjaž Magajna

Sendvič, najbolj globalen hitri obrok, ima kljub priljubljenosti predznak nezdrave hrane, ki redi, slabo vpliva na prebavo in še kaj bi se našlo.

Po raziskavi sodeč, vas bo v boljšo voljo spravil že sendvič s tunino.
Govorimo seveda o klasičnem sendviču z belo žemljo ali kruhom. A ni nujno, da je tako. Sendvič je lahko tudi kakovosten obrok, če le izberemo zdrave sestavine, začenši s kruhom. Ko smo bili mulci, je bil sendvič pojem dobre južine, takrat je pri nas šele začel prihajati v modo. Spominjam se šolskih izletov izpred tridesetih let ...

Mama je pripravila za malico dva, tri sendviče. Dva kosa kruha, če smo bili posebno pridni, pa žemljice, vmes posebno salamo, rezino sira in malo kislih kumaric, je zavila v pisane papirnate prtičke in spravila v plastično vrečko. Za žejo pa pingo, ki sem ga oni dan opazil v trgovini, le da ni več v tistem starem tetrapaku.

Po belem smo utrujeni

Predstavljajte si, sendviči so se ves dan greli v vročem avtobusu. A takrat smo jih z užitkom pojedli, če smo kakšnega prinesli domov, smo ga zmazali za večerjo. Danes bi jih bržkone zavrgli kot pokvarjene.

Sendvič je po vsej verjetnosti najbolj globalno razširjen prigrizek, ki si je v letih pridobil status nezdravega obroka. Upravičeno? Najbrž bo kar držalo, bel, prazen kruh ali žemlja, salame ali klobase slabše kakovosti, morda še sir in kakšen namaz za podlago. Hitro nasiti, a priznajmo, potem smo tudi hitro lačni, pa še utrujeni postanemo. Strokovnjaki pravijo da zato, ker bel kruh dvigne sladkor v krvi, poleg tega pa je težje prebavljiv in nam kar nekako obleži v želodcu.

Domači kruhki po meri

Po drugi strani pa je sendvič nadvse priročen, zlasti za na pot, ko je treba nekaj na hitro pojesti. Tudi v službi je za marsikoga vsakdanja malica, saj pogosto nimamo ne možnosti ne časa, da bi si privoščili kuhan obrok. Enostavno, sendvič pripravimo ali kupimo vnaprej, zavitega v folijo, ki jo potem odvržemo v smeti, ne potrebujemo nikakršne posode ali pribora.

Strokovnjaki pravijo, da bel kruh dvigne sladkor v krvi, poleg tega je težje prebavljiv in nam kar nekako obleži v želodcu.

Pa smo se v naši pekarni Deveta vas vprašali, zakaj ne bi bil tudi sendvič zdrav in polnovreden obrok. Vse se kajpak začne s kruhom, ki je osnova vsakega sendviča. Naj bo zdrav, pripravljen iz pirine, kamutove ali pšenične polnozrnate moke, kar koli bomo naložili vmes, bodisi zelenjavo, namaze bodisi salame, zagotovo bo okusen.

Ker polnovredni kruh drugače deluje na presnovo kot beli, ogljikovi hidrati se namreč počasi presnavljajo, raven sladkorja pa se ne dvigne, bomo po takem sendviču bolj in predvsem dlje siti pa tudi prebava bo boljša. Niti zaspanosti ne bomo čutili, tak kruh nas bo kvečjemu poživil.

Ker je bolj obstojen od belega, bo tudi sendvič dlje ohranil svežino. Naj bo torej pirin, kamutov, ajdov... z zelenjavo pomazan.

Poletni sendvič

Pa se poigrajmo s kruhom doma. Iz polnovredne moke spečemo žemlje, štručke ali kruhke različnih oblik in velikosti. Za mamo in očeta večje, za otroke manjše, tako bo imel vsak sendvič po svoji meri.

Denimo takole: Rezino pirinega kruha ali polovico domače pirine štručke res na tanko namažemo z maslom. Obložimo s tankimi rezinami lososa, rukolo in narezano mocarelo. Dodamo najljubšo poletno zelenjavo: narezan češnjevec, kumare ali papriko in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Pokrijemo z drugo rezino izbranega kruha.

Deli s prijatelji