VEGE STIL

Med znamenitostmi jezer

Objavljeno 10. avgust 2011 12.30 | Posodobljeno 10. avgust 2011 12.30 | Piše: Beba Splichal

Domiselno, okusno in izvirno; pohvala pekarici, ki ga je izumila

Šestnajst jezer, ki se zlivajo eno v drugo, zgornje v spodnje in tako naprej skozi nešteto brzic, jezov in pršečih slapov, je prizor iz hrvaškega narodnega parka Plitvice. Svetovni fenomen, ki so ga turistom odkrili leta 1949 in je od leta 1979 pod zaščito Unesca, si v sezoni ogleda vsak dan okrog 9000 ljudi. Na parkirišče pred vhodom jih večinoma pripeljejo veliki avtobusi z oznakami najrazličnejših držav, obiskovalci pa so si med seboj vseeno zelo podobni: nekoliko pomečkani od poti, radovedni, žejni, lačni in opremljeni s fotoaparati. Za vse bo poskrbljeno, le počakati bo treba v vrsti, potrpežljivost je božja mast.

Sladke dobrote

Tako je, odkar so pred dobrimi 60 leti domačini spustili popolne neznance na svoje dvorišče in v hiše. Ob odkritju naravnih lepot so zrasli apartmaji, hoteli in restavracije, domačinke pa so v obojestransko zadovoljstvo ponudile kulinarične dobrote. Tako je v preprosti kuhinji, kjer so pred tem pekli bolj malo slaščic, nastal nov recept za zelo bogat zavitek. V kvašeno testo je kreativna kuharica zvila najboljše, kar se je našlo pri hiši, smetano, skuto, orehe, mandlje in sadje, in uspešnice ni bilo mogoče več ustaviti.

Plitvička štrudla

Privlačen barvit zavitek je dobil takoj lokalno ime – plitvička štrudla – in se vpisal med lokalne znamenitosti z vsemi šestnajstimi jezeri vred. Na vhodu zato zdaj stojijo steklene vitrine, ki jih obletavajo turisti in ose. Priznam, da je bila plitvička štrudla prvo in edino, kar me je na začetku zares pritegnilo; gruča tajskih turistk je šla ravno naprej za odprtim dežnikom njihove vodnice. Prodaja jih tudi Ira, simpatična in nasmejana (kako ji to uspe?) domačinka. Ponuja in tudi speče vse najbolj znane različice plitviškega zavitka: iz enega nadeva, dveh ali celo treh. Ta, trojni zavitek, je po navedbah lokalne pekarne najbolj prodajan artikel in tisti, ki je zares zaslovel. V tanko razvaljano vzhajano testo so zaviti na primer klasičen makov, orehov in skutni nadev.

Zanimiva kombinacija

Tipično plitviška kombinacija pa je takšna: breskev ali marelica, skuta in višnja. Svoje naredijo barve, rumeno oranžna, bela in rdeča, vsekakor pa tudi okusi. V prerezu je kos plitvičke štrudle sadna pita, z zgornje strani potica in le po velikosti in obliki zavitek. Domiselno, okusno in izvirno; pohvala pekarici, ki ga je izumila, in vsem babam kolačarkam, ki z njim nahranijo trume turistov. Iro vprašam za recept. Kako neki zvije testo, da so nadevi ločeni? Ali vem, da je to skrivnost? Ne, ne vem, me pa vseeno zanima. Pišem o hrani, se poskušam predstaviti kot novinarka. Skloni se izza vitrine in pokaže, kako se razporedijo nadevi. Ves trik je v tem, da testo zlagaš in ne zvijaš. Hvala! Ko se vrnem v svojo kuhinjo, bo to zame vsekakor zanimiv izziv. Še prej pa se postavim v vrsto za vstop v nacionalni park kot čisto navadna turistka. Legenda pravi, da biva v največjem, Proščanskem jezeru, črna kraljica, ki so jo tako spoštovali, da si nihče ni drznil loviti njenih postrvi. Sprehod bo že zaradi tega prijeten.

V običajno kvašeno testo zavijemo tri nadeve: iz višenj, breskev in maka. Po izvirnem receptu naredimo testo iz kilograma moke, 20 dag čvrstega jogurta, 20 dag goste kisle smetane, zavitka suhega kvasa, pecilnega praška, dveh jajc, potrebujemo pa še po 2 žlici medu, vaniljevega sladkorja in rjavega sladkorja, pol žličke soli, po 2 dl mleka in olja. Moko stresemo v skledo, v sredi naredimo jamico in v njej razmešamo kvas, sladkor in mlačno mleko. Ko se kvas dvigne, dodamo vse preostale sestavine in umesimo voljno testo. Pustimo, da pokrito počiva, dokler ne vzhaja. Medtem pripravimo nadeve. Sadje pokuhamo, sladkamo po okusu in zgostimo s praškom za vaniljev puding. Mlet mak (30 dag) poparimo z vrelim mlekom, sladkamo po okusu in zgostimo s piškotnimi drobtinami. Nadevi naj bodo dovolj gosti. Testo razdelimo na štiri dele in vsakega razvaljamo v pravokotnik po meri pekača. Na sredo testa naložimo višnjev nadev in zraven s presledkom še breskovega. Pokrijemo z levo stranjo testa in vzdolž ob nadevih s prsti močno pritisnemo. Vmes naložimo makov nadev in pokrijemo vse tri nadeve s preostalim testom. Tako naredimo še tri štručke, vse preložimo v namaščen pekač in spečemo (180 stopinj, približno pol ure).
Deli s prijatelji