KUHARICA

Mateja v deseterici Jamieja Oliverja

Objavljeno 04. oktober 2014 19.00 | Posodobljeno 04. oktober 2014 19.06 | Piše: S. N.

Barmanka Mateja Pangerc se je prijavila na tekmovanje priljubljenega britanskega kuharja.

Nevsakdanje dekle. Foto: Špela Ankele

Jeseničanka Mateja Pangerc, ki zadnja leta sicer živi in dela v prestolnici, je prejšnji teden kar malce nestrpno pričakovala elektronsko pošto iz Londona. Sredi poletja se je ena naših najboljših barmank namreč prijavila na tekmovanje za zvezdo koktajlov, ki ga prek svojega kanala Drinks Tube organizira velepriljubleni britanski kuhar Jamie Oliver. Ko je nekaj tednov pozneje 28-letna Mateja kar malce pozabila, da se je prijavila na tekmovanje, je iz Anglije prišla novica, da se je izmed stotin ljubiteljev koktajlov z vsega sveta uvrstila med prvih deset tekmovalcev. No, na žalost je iz Londona le dočakala tudi drugo obvestilo, da je Oliver ni uvrstil med prvih pet, ki se še naprej potegujejo za prvo nagrado.

In ta ni od muh, saj je gospod Oliver zmagovalcu obljubil tako kuharski tečaj kot tudi tečaj priprave koktajlov s svojim prvim barmanom Simonom Caporalom, povrhu pa še večerjo s prvim kuharjem sveta osebno. A nič ne de, če se je Gorenjki zmaga tokrat za las izmuznila – naša sogovornica že pogumno gleda novim izzivom v oči. In teh ni malo, saj se že ta teden odpravlja na svetovno tekmovanje barmanov v južnoafriškem Cape Townu, kjer bo naše barve zastopala z Edinom Halačevićem (mimogrede: tudi on je doma na Gorenjskem, točneje v Lescah, dela pa v šenčurski restavraciji Kubis).

Tako v Cape Townu kot tudi slovitega britanskega kuharja je Mateja Pangerc očarala s koktajlom No ordinary Girl. »Ime te pijače sem zlahka izbrala. Tako nenavadno dekle sem pravzaprav jaz in takšen je tudi koktajl, ki ga najraje mešam. Na prvi pogled je čisto vsakdanji, nato pa te preseneti,« se nasmehne Gorenjka, ki zadnja tri leta opravlja marsikatero delo v ljubljanskem nočnem klubu Cirkus, kjer tudi vodi šank.

Preden je pred šestimi leti začela natančno, a venomer s širokim nasmeškom mešati pijače, je bila njena velika ljubezen profesionalno kuhanje kave. »Moja mama je delala v blejskem hotelu Park, zato gostinstvo poznam že od mladih nog. Pred leti sem se najprej navdušila nad umetnostjo priprave kave in se izobraževala tudi na področju latte arta, torej ustvarjanja minljivih sličic v peni, ki jo postrežemo na kavici,« je pojasnila simpatična Gorenjka, ki se je sicer namenila študirati matematiko in fiziko na pedagoški fakulteti, a sta jo življenje in predvsem srce hitro popeljali v gostinstvo.

Matejin koktajl No ordinary Girl

Recept za koktajl, ki ga je Gorenjka sredi poletja poslala v London in zraven zapakirala še štiriminutni videoposnetek, gre takole:

  • 4 cl bacardi gold
  • 1,5 cl antica formula
  • 1,5 cl grand marnier cordon rouge
  • 1 cl domačega bezgovega sirupa
  • 1,5 cl sveže iztisnjenega limonovega soka
  • limonina lupinica

Okrasimo z:

  • jabolčno rezino, lupinico limone in rdeče grenivke, koktajl češnjo in lističi limonine mete
Deli s prijatelji