KUHAR TEDNA

Marko Žagar: Frtalja in pekoča čebula v bučnem olju

Objavljeno 01. april 2013 16.00 | Posodobljeno 01. april 2013 16.00 | Piše: S. N.
Ključne besede: Marko Žagar

Sommelier Boris Gašparin k frtalji in pekoči čebuli v bučnem olju priporoča šipon.

Ob imenu Marko Žagar skoraj vsi pomislijo na Klub gurmanov Skaručna. Marko Žagar, ki z dušo in srcem kraljuje za štedilnikom, je za tokratni recept iz nekaj jajc in čebule pripravil malico za prste polizati.

Koncept Kluba gurmanov Skaručna je daleč od klasične predstave gostilne. Sloni na tematskih dogodkih in je mešanica kuharskega tečaja in zabave hkrati. Vnaprej napovedane skupine se združijo pod taktirko priznanega dobrojedca in uživača, ki zbrane ob zvokih glasbe in dobri kapljici pripelje do vrhunca večera – pokušine več kot ducata vrhunskih kulinaričnih presežkov. 

Za 4 osebe: 


10 jajc

2 čebuli

grobo mleta sol

grobo mlet poper

bučno olje

kruh


Čebulo narežemo na rezine in jo prepražimo na svinjski masti do ravno prav zagorelega odtenka. Čebulo solimo in šele nato dodamo umešana jajca, ki jih na hitro popečemo, da ostanejo sočna. Jajčka zabelimo z ocvirki (od tod naprej se jed ne deklarira več kot primorska), na koncu popopramo s svežim, grobo mletim poprom.

Za pridih štajerskih koncev kot prilogo serviramo na rezine narezano čebulo, ki jo polijemo s kakovostnim bučnim oljem in posujemo z grobo mleto soljo. Kot so včasih rekli: »Krüh pa ljük pa je južna tü.« Zraven narežemo črn kruh.

Deli s prijatelji