DOMAČA PEKA

Krompirjev kruh s čemažem

Objavljeno 13. julij 2011 16.00 | Posodobljeno 13. julij 2011 16.00 | Piše: Branka Bizjan

V času velike krize so za peko kruha uporabljali tudi krompir

Krompirjev kruh
Kruh z dodanim krompirjem je zelo dober in ostane dalj časa svež. Najprej olupimo tri srednje velike krompirje, jih narežemo na ploščice, sama jih kar naribam na strgalnik za kumarice, dodam 4 decilitre vode in kuham do mehkega. Med tem pripravim preostale sestavine za testo v skledo. Ko je krompir kuhan, ga pretlačimo ali pa kar obdelamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso, dodamo preostalo mrzlo vodo, poskusimo, da ni prevroče, in vse skupaj zlijemo v moko. Zamesimo gladko testo, mesiti moramo kar hitro, ker krompir moči, kot pravimo pri nas, zato je treba dodajati še malo moke. Naredimo lep hlebček, skledo pokrijemo in pustimo vzhajati, nato premesimo in znova vzhajamo.

Nato ga zvrnemo na desko in naredimo hlebček ali pa štručke ter pustimo vzhajati. Med tem prižgemo pečico na 200 stopinj Celzija. Testo premažemo z vodo in zarežemo ter pečemo približno eno uro.

Ko je čas čemaža, lahko v kruh dodamo tudi čemaževo pesto, ki smo si ga že pripravili. Paziti pa moramo, da ne dodamo vse soli, navedene v receptu.

Pa še ideja: kruh je lahko tudi darilo, zato sem ga tokrat razdelila na štiri dele in ga spekla v modelih, ki sem jih dobro namazala z maslom. Kruh sem pred peko premazala z razžvrkljanim jajcem, tako ima lepšo barvo. Takega darila se moji prijatelji vedno najbolj razveselijo.

Sestavine:

70 dag moke

30 dag krompirja

žlička sladkorja

2 žlički soli

2 vrečki suhega kvasa ali kocka svežega

8 dl vode

Po želji lahko dodate 3 čajne žlice čemaževega pesta.

Deli s prijatelji