VSE TEČE

Koktajl: ne samo za gospodične in gospe

Objavljeno 18. julij 2014 21.00 | Posodobljeno 18. julij 2014 21.00 | Piše: Loredana Forte

Koktajli so lahko zabavna in vesela pijača, še posebno če so živo pisanih barv.

Nekateri koktajli so sladki, drugi grenko-sladki, sladko-slani in kar je še mogočih kombinacij, odvisno od sestavin. Sladki običajno vsebujejo sadne sirupe in sokove, če so brezalkoholni, so takšni primerni tudi za otroke in tiste, ki iz takšnega ali drugačnega razloga ne pijejo alkoholnih pijač. Večinoma so koktajli lahkotni, z ne preveč vsebovanega alkohola, in primerni za vroče poletne dni bodisi v razgretih mestih bodisi na kakšni počitniški lokaciji. So tudi pijača zabav, kjer se pijejo na začetku za dobrodošlico, lahko pa tudi ves večer ali noč. Primerni so za popoldanski užitek ali za pomirjujočo večerno pijačo ob koncu dneva.

O nastanku imena koktajl je več teorij. Nekateri pravijo, da je glede na angleško besedo cocktail, ki jo je mogoče razstaviti na cock + tail, torej petelinji rep, koktajl dobil ime po njem. A ne zaradi mavrične pisanosti petelinjega repa, ampak v zvezi s petelinjimi boji, ko je lastnik zmagovalnega petelina prijatelje in druge povabil na pijačo, s katero so zalili pečenko iz premaganega petelina, katerega rep si je zmagovalčev lastnik zataknil za klobuk. Drugi so prepričani, da je dobil ime po pijači coquetel, ki je bila priljubljena med francoskimi oficirji na jugu ZDA med ameriško vojno za neodvisnost v drugi polovici 18. stoletja. A naj bo izvor imena tak ali drugačen, je koktajl vedno mešana pijača, ki so jo pili že v času ameriške prepovedi prodaje alkohola. Z drugimi sestavinami, ki jih je vseboval poleg alkohola, so zavedli policijo, da ne gre za alkoholno pijačo.

Koktajl je poletna pijača tudi zato, ker se pije hladna. Pripravljen je iz več različnih sestavin, med katerimi so alkoholne in brezalkoholne pijače, sladkor, začimbe in drugi dodatki ter seveda led, veliko ledu! Nihče natančno ne ve, koliko je različnih koktajlov, saj barmani vsak dan ustvarjajo nove. Lahko so pretreseni ali premešani, alkoholni ali brezalkoholni, kratka ali dolga pijača. Nekateri so izjemno priljubljeni in svetovno znani, pogosto zaradi slavnih oseb, ki so jih rade pile. Obstajajo tudi posebni koktajl bari, prvega v Evropi so odprli v Londonu leta 1910.

Bivolje mleko izvrstno uspava

Čeprav gre torej največkrat za zabavno, lahkotno in sladko pijačo, pa je koktajl lahko tudi povsem resna pijača, zlasti kadar je alkoholna stopnja visoka in so skupaj zmešane različne močne alkoholne pijače. Nekateri koktajli so glede na sestavine in pripravo klasični, drugi pa stvaritev posameznega barmana, kakor pravijo mešalcu koktajlov. Na splošno imajo koktajli zanimiva in privlačna imena, včasih tudi nenavadna, na primer bivolje mleko, ki ga pripravijo iz dobrega brendija, petih kock ledu, polnomastnega mleka in žlice medu. Vse sestavine v ročnem šejkerju dobro pretresejo, nato pa pijačo, ki jo postrežejo v visokem pecljatem kozarcu, potresejo s cimetom in naribanim muškatnim oreščkom. Ta koktajl velja za dobro naravno uspavalo, za odrasle, seveda, saj brendi učinek sestavin, ki tudi v ljudskem zdravilstvu veljajo za pomirjujoče, še okrepi.

Koktajla bivolje mleko se zaradi bivola kot simbola velike moči in poguma, pa tudi zaradi brendija običajno ne brani noben moški. Drugače veliko koktajlov velja za žensko pijačo, brezalkoholni celo za otroško. Še zdaleč pa seveda to ne drži za vse koktajle, na primer za bloody mary, saj jo radi pijejo tako moški kakor tudi ženske. Bloody Mary (krvava meri) je eden izmed najbolj svetovno znanih klasičnih koktajlov sploh. Kjerkoli na svetu ga naročimo, vedno in povsod dobimo mešano pijačo iz paradižnikovega soka in vodke. Res da obstaja veliko različic, ki se razlikujejo v podrobnostih priprave, a glavni dve sestavini sta vedno enaki.

 

Deli s prijatelji