KUHARSKI MOJSTER

Ko ješ, sta sita dva

Objavljeno 03. maj 2017 18.00 | Posodobljeno 03. maj 2017 18.03 | Piše: R. O.

V ljudski kuhinji Pod strehco, ki zagotavlja obroke za socialno ogrožene, je kuhal Lojze Čop iz Podkuma, znan tudi po tem, da je najmlajši v državi dobil strokovni naziv kuharski mojster.

Lojze Čop je goste očaral tudi s svojo prisrčnostjo. Foto Janez Platiše

Ljudsko kuhinjo Pod strehco v Ljubljani je po Tomažu Kavčiču obiskal še en kuharski mojster, znan po tem, da je najmlajši v državi dobil strokovni naziv kuharski mojster – Lojze Čop je bil takrat star le štiriindvajset let. V ljudski kuhinji so veseli vsake tovrstne podpore, s čimer vse bolj dokazujejo, da gostilnica res postaja kuhinja za vse ljudi, pravi Simona Škafar, ki v zavodu skrbi za odnose z javnostmi. Na ta način namreč še lažje uresničujejo svoje temeljno poslanstvo, pomoč socialno ogroženim. Lojze Čop je ob obisku pripravil ajmoht s svinjskim mesom in čemaževimi vlivanci. Za ajmoht se je odločil, ker gre za tradicionalno domačo jed iz okolja, od koder prihaja, je pojasnil Lojze, ki je goste in prostovoljce očaral ne le s hrano, temveč tudi s svojo prisrčnostjo in prijaznostjo.

Čeprav v ljubljanski ljudski kuhinji Pod strehco strežejo za pultom, kot je to običajno v javnih kuhinjah, Lojze ni mogel iz svoje kože in je, ko je le utegnil, skočil med goste. Z njimi se rad druži tudi v domači družinski gostilni Pr Čop v Podkumu, kjer gosta sprejmejo s toplim objemom, dame pa so deležne tudi poljuba. Vse sestavine, ki jih uporabljajo, so domače, lokalne, tudi iz bližnjega gozda.

Pod strehco lahko obiščete vsak delovni dan med 7.30 in 16. uro. Hrano strežejo med 10. in 15. uro. In ne pozabite, ko pri njih pojeste kosilo za tri evre, omogočite obrok eni osebi v stiski.

Deli s prijatelji