POLETNO

Kje je najboljši sladoled na svetu

Objavljeno 12. avgust 2014 14.45 | Posodobljeno 12. avgust 2014 14.45 | Piše: E. B.

Naša zahodna soseda ne navdušuje le s klasičnimi okusi, divje sladke dogodivščine čakajo celo v večnem mestu, z ledenimi poslasticami pa radi razvnamejo tudi Američani.

Temperature niso ravno poletne, no, to še ne pomeni, da se nam ne prileže sladoled. Svetovni popotniki so svoje ocene podelili s spletnim portalom Design & Trend in pripravili zanimiv izbor ledenih poslastic, ki naj bi se je prva – dolgo pred Marcom Polom in Katarino Medičejsko – domislila dinastija Tang, in sicer med letoma 907 in 618 pred našim štetjem.

Takrat so kravje, kozje ali pa bivolje mleko začinili z aromo kamforovca, mešanico pa so potem razdelili v kovinske tulce in potopili v ledeni bazen. Danes je okusov sladoleda nešteto, slaščica pa je kot nalašč za kulinarične eksperimente, ustvarjanje neverjetnih mešanic in združevanje nenavadnih okusov – izbire je toliko, da se je marsikdaj kar težko odločiti. Pa poglejmo, kaj je navdušilo uporabnike portala Design & Trend, gotovo pa ne preseneča, da so se med zmagovalce zanesljivo uvrstili Italijani, s kar tremi ponudniki. Dve sta seveda v večnem mestu, Come il latte in Il gelato di Claudio Torce, obe pa se ponašata z izrazito novodobnimi okusi, ki sledijo zdravim smernicam in organski pridelavi. Kdor se želi posladkati in s tem tudi nagraditi svoje telo, naj poskusi smetano z jajcem, riž s cimetom, pistacijo in dišavami s Caprija, ljubitelji divjega pa naj poskusijo gorgonzolo s kisom, rikoto s kokosom in čokoladnimi kosmiči ter čokolado s čilijem. Za prestolnico nič kaj ne zaostajajo Firence: tamkajšnja slaščičarna Perche no!, ustanovljena že 1939., navdušuje z ledenimi kremami iz vanilje in limone, medu s sezamom, zelenega čaja in kave s čokolado.

Nenavadne kombinacije prepričajo

Med najboljše so sladokusci umestili tudi A'jia Hotel v turškem Istanbulu, kjer goste razveseljujejo z ocvrtim vaniljevim sladoledom in pasijonkinim sorbetom, čez lužo pa je znana slaščičarna Humphry Slocombe Ice Cream v San Franciscu v Kaliforniji, ki ponuja resnično izvirne kombinacije, kot sta Secret Breakfast, ki je sestavljen iz vanilje, mleka, viskija in koruznih piškotov, in Jesus Juice iz rdečega vina in kole, odlične ocene pa so prejeli tudi v Philadelphii v Pensilvaniji, kjer družinska slaščičarna Capogiro priteguje s povsem pristno in domačo pridelavo ter klasičnimi okusi, kdaj pa se s sestavinami tudi poigrajo in povežejo maskarpone s figo ali pa med s kumino. Od muh niso niti v velikem jabolku, kjer je zmagal Big Gay Ice Cream z izjemno domišljijo: njihova velika uspešnica je Mexican Affo'gay'to iz vroče čokolade s čilijem, vaniljo, stepeno smetano in kajenskim poprom. V brazilskem Sao Paulu je ena najboljših Vipiteno Gelateria, kjer vabijo z Demoiselle Cupom iz sladkega mleka s hruško, ingverjem in stepeno smetano.

Tudi v Republiki Južni Afriki so mojstri za pripravo sladoleda, denimo, v Cape Townu blesti The Creamery, kjer se ponašajo predvsem z jabolkom s smetano in jogurtovimi mešanicami, tam doli, v avstralskem Sydneyju, pa se kitijo s slaščičarno Glacé, ki je od ustanovitve 1984. prejela že več kot sto nagrad za svoje izvirne okuse, ponašajo pa se predvsem s sladolednimi tortami. 

Deli s prijatelji