K pogosti uporabi surove kisle repe v naši prehrani sta me napeljala otroka, zlasti hči, ki sicer ne mara jesti prav veliko zapovedanega sadja, zato pa obožuje presno zelenjavo. Medtem ko pripravljam zelenjavo za juho, omako ali solato, se deklica zraven že naje surovega korenja, paradižnika, paprike, kolerabe, pa tudi cvetača, brokoli in grah, ki jih večina uživa le kuhane, ji gredo v slast.
A vrnimo se k repi. Ko vprašam, ali naj skuham joto, otroka soglasno zakličeta: »Ne, za naju pusti surovo.« In potem jo cufata s prsti kar iz lončka ali vrečke, kot kakšen čips, in zraven zadovoljno cmokata. Ob tem užitkarskem sladkanju sva se tudi odrasla člana družine navdušila nad surovo repo. Za popestritev jo začinimo s tem ali onim, odlična je z v naši kuhinji nepogrešljivim bučnim oljem, zdaj pa smo odkrili še eno slastno kombinacijo: kisla repa z jogurtom, po možnosti kozjim.
Surova kisla repa
Pozimi, ko nam primanjkuje sonca in moramo skrbno paziti, da zaužijemo dovolj vitaminov, in se zavestno truditi, da čim več časa prebijemo na zraku, je surova kisla repa idealno živilo za zdravje. Kot kažejo znanstvene raziskave, vsebuje veliko pomembnih snovi, ki blagodejno vplivajo na delovanje naših notranjih organov, nam olajšajo boj z nadležnimi bakterijami in virusi in pomagajo zviševati odpornost telesa. Z rednim uživanjem repe se torej zavarujemo pred različnimi boleznimi s potrebnimi balastnimi snovmi in beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Prav tako je bogat vir mineralov, in sicer kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja ter vitaminov B1, B2 in B3. Količina vitamina C pa se s kisanjem repe le še poveča.
Kozji jogurt
Strokovnjaki za zdravje in poživitev priporočajo tudi jogurt, ki je zelo učinkovit pri premagovanju prehladnih in virusnih obolenj. Telesno odpornost izboljšujejo probiotiki, ki jih najdemo v jogurtu. Posebno učinkovit je kozji jogurt, ki mu pripisujejo še precej več kot zgolj krepitev organizma. Učinkovito zmanjšuje pojav alergij, pomaga pri zdravljenju bronhitisa, vpliva pa tudi na obnovo pljučnih celic, zato mu pripisujejo zmanjševanja tveganja za nastanek raka na pljučih.
Poleg naštetih zdravilnih učinkov, ki jih imata obe živili na naš organizem, pa seveda ne pozabimo na izbrani okus, ki ga daje kombinacija obeh. Ostrina kisle repe in močan okus kozjega jogurta, na katerega se moramo kar navaditi, v sozvočju dajeta nepozabno harmonijo okusa, svežo, ravno prav ostro, a hkrati nežno, da zadovolji še tako zahtevnega poskuševalca. Recept je preprost: svežo kislo repo prelijemo z jogurtom, pomešamo in postrežemo. Jed ima tako značilen in odličen okus, da ne potrebuje nikakršnih dodatkov.