Kendov dvorec v Spodnji Idriji združuje več stvari. Je hotel s petimi zvezdicami, ki spada v verigo Relais&chateuax. Je tudi vrhunska restavracija. In je hkrati življenjski projekt Ivi Svetlik. S preprostimi besedami razloži bistvo kuhinje Kendovega dvorca: »Sledimo bogastvu tradicije in kuharskim izročilom teh krajev; kuhinja je vsekakor del identitete te doline, mi pa jo ohranjamo za prihodnje rodove.«
Član Jeunes restaurateurs d'Europe
Tako sem zapisal pred nekaj leti; in kaj se je ta čas spremenilo, saj je Kendov dvorec po novem tudi član Jeunes restaurateurs d'Europe, druščine uglednih mladih kuharjev – idrijsko ekipo zastopa Klavdij Pirih.
Najkrajše povedano: vse je, kot je bilo, le finese so še bolj izpiljene. Skratka, vrhunska restavracija. Pojdimo po vrsti: Angelina potička (popečena jetrca v vlečenem testu) in zelševka (z drobnjakom in meto) v kvašenem testu sta bili za pozdrav, ob katerem so nam natočili kozarec rebule grace iz 1,5-litrske steklenice – vina torej, ki ga prideluje Ivi Svetlik sama (no, z moževo in pomočjo vinarja Matjaža Lemuta) v vinogradu in kleti v Vipavski dolini. Da je pomlad v deželi, so dokazovali regratovi žlikrofi: idrijske žlikrofe, seveda ročno narejene pet minut prej, so napolnili z regratom, na krožnik pa so dali še prve divje šparglje, popražena zelišča in rdečo peso.
Klasični meniji vse manj v promet
Potem je bila na vrsti fižolova juha s prekajenim piranskim brancinom in bleki. Juho so naredili iz dveh vrst domačega fižola: ta velikega ščurkovca in češnjevca. Vino: s posestva Tilia, Melita in Matjaž Lemut, Potoče v Vipavski dolini, je prišla nostra 2008, iz pinele in zelena, ki je bil maceriran tri dni.
Za glavno jed je bila jagenjčkova kračica, pečena v peči z lovorjem, rožmarinom in krompirjem. Nežna, da se je kar topila v ustih, krompir pa bogatega, polnega okusa; spremljal jo je Radikonov merlot letnik 2002, brez žvepla in nefiltriran.
V Kendovem dvorcu pravzaprav ugotavljajo, da gredo klasični meniji vse manj v promet, gostje se raje odločijo za nekaj tipičnih krožnikov, tako da skombinirajo nekaj na žlico, nekaj iz peči, nekaj sladkega - in tak degustacijski meni so tudi predstavili. Končali smo torej s tortico iz jabolk, ki rastejo okrog Kendovega dvorca, s cimetovim biskvitom z ingverjem ter strjenko z vaniljo in konjakom. K močnim sladkim okusom pa valentino 2006, Batičevo znano sladko vino iz sušenega grozdja.