SVETUJEMO

Kaj jesti v poletni vročini?

Objavljeno 09. julij 2011 01.00 | Posodobljeno 09. julij 2011 01.00 | Piše: M. F.

Poleg tekočine nadomeščajte tudi elektrolite, ki jih telo izgublja s potenjem

Rdeča nit poletne prehrane bi morala biti raznovrstna sezonska hrana, predvsem sadje in zelenjava
V dnevih, ki so pred nami, se nam obeta prava poletna vročina. Poleg opozoril o umikanju v senco, opustitvi preveč napornih dejavnosti ob najbolj vročih delih dneva in zaščiti pred soncem velja upoštevati, da je poletni vročini treba prilagoditi tudi prehrano. Izberite takšno, ki pomaga pri hlajenju organizma in ne obremenjuje prebave. Kaj si torej čim večkrat privoščiti?

Sveže sadje: Sadje pomeni vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, kot sta betakaroten in likopen. Predvsem ta dva ščitita kožo pred škodljivimi sončnimi žarki. Ker je sadje bogato z vodo, je poleti dodaten vir telesu prepotrebne tekočine.

Sveža zelenjava: Poleg sadja je pomemben vir hranil, zlasti antioksidantov. Zelenjava praviloma vsebuje veliko vode in tako na povsem naraven način hladi telo ter nadomešča izgubljeno tekočino. Bogata je tudi s kalijem, elektrolitom, ki ga telo izgublja z znojenjem, za optimalno delovanje organizma pa ga je treba nadoknaditi.

Solate: Naj bodo sadne ali zelenjavne, morda celo v kombinaciji obojega. Namesto težkega kosila ali večerje si jih pripravite iz lubenice, melone, breskev, fig, ananasa, kumaric, paprike, paradižnika, zelene solate, bučk in jajčevcev. Če jih boste obogatili z dodatkom žitaric in lahkim mesom perutnine ali ribe, jih boste spremenili v hranljiv in lahko prebavljiv obrok, ki vas bo hkrati nasitil in osvežil.

Jogurt: V jogurtu so številne koristne bakterije, ki vzpostavljajo ravnovesje v naravni črevesni flori in nas ščitijo pred neprijetnimi poletnimi okužbami. Hladen tekoči jogurt se kot napitek odlično prileže v vročih dneh, z njim pa si lahko obogatite tudi prenekatero poletno jed.

Izotonični napitki in voda: Telo se hladi s potenjem. S tem se iz organizma izločajo strupi, pa tudi pomembni elektroliti. Da bi nadomestili izgubljeno tekočino, je najboljše posegati po vodi ali nesladkanem čaju sobne temperature. Pri izjemno intenzivnem znojenju pa si privoščite izotonične napitke, ki bodo nadomestili tudi izgubljene elektrolite. Tudi ti naj ne bodo ledeno mrzli, ampak ohlajeni na sobno temperaturo.

Hladne juhe: V izrazito vročih dneh so lahko idealen obrok, saj ne obremenjujejo prebave. Če jih boste pripravili iz kumar, bučk ali tofuja, vas bodo osvežile, hkrati pa nadomestile tudi že prej omenjene elektrolite.

Sladoled: Res je, ohladil vas bo le za trenutek, a ima velik psihološki učinek. Je hranljiv, okusen in pospešuje sproščanje serotonina, s čimer nas spravi v boljše razpoloženje.
Deli s prijatelji