Grah je izjemna stročnica, ki vsebuje celo zakladnico za naše telo pomembnih hranil. In čeprav velikokrat pomislite, da je samo priloga, ki vašemu krožniku da prijetno zeleno barvo, je veliko več kot le to. Skodelica graha vsebuje manj kot 100 kalorij, a zato res izjemno veliko beljakovin, vlaknin in drugih potrebnih mikrohranil, ki vsi sodelujejo v procesu hujšanja. Grah vsebuje zdravju prijazne in celo varovalne snovi polifenole, za katere je študija dokazala, da izjemno dobro delujejo pri preprečevanju raka na želodcu.
Zelena stročnica vsebuje veliko antioksidantov, zato je močna v boju proti staranju, skrbi in ohranja pa tudi dobro delovanje imunskega sistema. Zaradi protivnetnih lastnosti popravlja škodo, ki jo telesu naredi čezmeren stres, in preprečuje nastanek alzheimerjeve bolezni, artritisa, bronhitisa, osteoporoze in prerazširjene kandide. Vsebuje tudi maščobne kisline omega 3, v obliki alfa-linolenske kisline, ki so nujno potrebne za zgradbo mielinskih ovojnic in nastajanje hormonov. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je grah odličen pri uravnavanju krvnega sladkorja, povzročil pa bo tudi to, da boste po obroku dlje siti. Prav tako vsebuje velike količine B-vitaminov, B1 in folne kisline, B2, B3, B6, ki vsi znižujejo raven homocisteina, dejavnika tveganja za bolezni srca in ožilja. Ali ste vedeli, da grah pripomore tudi k čistejšemu okolju, saj skupaj z bakterijami v zemlji deluje kot naravno gnojilo? Zaradi visoke vsebnosti vlaknin nanj nikakor ne pozabite vsi, ki ste zaprti, imate glavobole ali vas preveva tesnobnost.
Grah pa je zelo koristen tudi za naše kosti, saj samo ena skodelica vsebuje kar 44 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K, ki pomaga pri absorbciji kalcija. Prav tako igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju osteoporoze vitamini skupine B.
In ker je grah bogat z niacinom, je odličen pri zniževanju povišanega holesterola, prav tako znižuje previsoke vrednosti trigliceridov. Ker vsebuje največ vitamina C med vsemi stročnicami, je res izjemen pri skrbi za lep videz in sijočo kožo brez celulita.
Da bo obdržal kar največ hranilnih snovi, ga ne kuhajte predolgo in ga vedno predhodno namakajte čez noč. Še vedno menite, da je grah samo okrasek na vašem krožniku?
Sestavine:
Na kokosovi maščobi popražite kolutke pora, da zadiši. Dodajte grah in zalijte z vodo ter kuhajte 15 minut. Spasirajte s paličnim mešalnikom, dodajte malo soli, pehtrana in smetano ter premešajte. Pa dober tek! |
»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«