OKUSI SLOVENIJE

Istrian Tapas, Portorož

Objavljeno 27. marec 2017 16.15 | Posodobljeno 24. marec 2017 17.11 | Piše: S. N.

Ekipi kljub mladosti ne manjka izkušenj, drznosti, poguma, volje do učenja in zvedave radovednosti.

Barviti grižljaji Istre. Moderno in lokalno, vabijo goste s portoroške promenade za šank, k vitrini s tapasi, majhnimi prigrizki, ali pa v bistro z odprto kuhinjo. Prostor je zasnovan moderno, odprto, sproščeno in je naravnost pisan na kožo mladi kuharski ekipi pod vodstvom chefa Marka Gorele.

Kot da bi elegantna penina klen'art s posestva Klenar z igrivimi mehurčki hotela tekmovati z mladostjo ekipe, ki pa ji kljub rosnim letom ne manjka izkušenj, drznosti, poguma, volje do učenja in zvedave radovednosti. Arome citrusov, jabolka in bele breskve so se v ustih zlile v prijetno in osvežilno harmonijo dolgega pookusa. Kruh z olivami smo namakali v božansko oljčno olje gold, ki ga prideluje družina Lisjak, ko so na mizo že prinesli marinirane sardone s solnim cvetom, pikantnim Lisjakovim oljem s česnom, hrustljavo čebulo, kuhano v malinovem kisu, in s solinskimi šparglji, osočniki. Že prvi preplet okusov, ki jih je citrusna penina lepo podprla, je nakazal, da nas čaka pravo razvajanje.

Karpačo iz kvarnerskih škampov je Gorela potresel s soljo z okusom cabernet sauvignona. Ta je dodal malce kislosti, gorčična semena s Šrilanke, ki jim jih dobavlja domačija Butul, pa so v kombinaciji z Lisjakovim oljem z nežnim okusom limone dodala nežno pikantnost. Za vinsko spremljavo so v kozarec natočili malvazijo klen'art, 2015: v kozarcu je prinesla pomlad, arome belega cvetja in rumenega sadja, v ustih pa razkrila še citruse in malček prijetne grenkobe v pookusu. Uživali smo v sladkobnosti in maslenosti škampov, ki so se topili v ustih, medtem ko so gorčična semena poskrbela za hrustljavost in pikantnost. Odličen izbor malvazije, saj je krožnik dvignil vino!

Espuma pečenega beljaka, konfitiran rumenjak, slanina, brokolijeva kreša in mlečni kruh na kakavovem maslu je bila za naš okus fantastična kombinacija. Mlečnost in prijetno kremno noto je genialno zaokrožila hrustljava aromatična slanina.

image
Še več ocen restavracij in gostiln najdete na našem portalu Gostilne Gostilne si lahko tudi naložite na svoj pametni telefon, aplikacijo najdete v App Store ali na Google Play.

Espuma hrena in ječmenov slad z aktivnim ogljem, rdeča pesa, pečena z brinom in koriandrom, so bili v cvetličnem lončku posteljica za polže na maslu. Zemlja je hrustala pod zobmi, karamelizirani slad je dodal čudovito sladnost, masleno-mlečna in blaga hrenova espuma se je ujela z izvrstnimi polži, ki so med pesnimi listi kukali na plan. Čez vse to smo srknili zelenjavni umami, ki je povzročil eksplozijo okusov močnega zelenjavnega fonda z algami in sojino omako. Perfekten krožnik! Zraven pa rosé Guerila, 2015, z iskrivimi aromami maline, rdečega jabolka, jagode, belega popra in prijetno grenkobo v ustih.

image
*vrsta ponudbe: restavracija

*hrana, vino: 10
*postrežba: 10
*cena/kakovost: 10
*vtis skupaj: 10 

Krema je bila iz mlečne polente, raviole so nadevali s kozjo rikoto, ki jim je dala svežino, bogat ragu pa skuhali iz osla. Okusi so se prelivali in iz grižljaja v grižljaj stopnjevali. Zraven pa zaokrožen Ščurkov chardonnay, 2014, s prepoznavno masleno noto in aromami hruške, kutine ter suhega sena. Zbalansirano, bogato, mehko vino je z lahkoto spremljalo ta sestavljen krožnik. Zaradi podobnega bogastva in teže okusov sta se vino in krožnik odlično ujela.

Kovač v kavnem maslu, pripravljen v vakuumu, pire pastinaka, čips pastinaka, mehka solata, dušena v solatnem soku, praženi istrski lešniki, polivka iz porta in z ribjim fondom. Riba se je topila v ustih in se kopala v nežnem zelenem travnatem okusu solate in osočnikov. Krasna kombinacija morja in celine in različnih tekstur. Malvazija capris, 2015, je vse to podprla s polnim kozarcem rumenega cvetja, sadja in sonca.

Ker Gorela nenehno raziskuje, mu navaden čokoladni mousse ni več izziv, ampak ga pripravi iz gianduje, v sladico pa skombinira rdečo peso in kremo rdeče pese z jagodami ter sladoled s kumino. Ene in iste hrane se hitro naveliča in ves čas išče kaj novega. Z idejami rad preseneti sodelavce, v kuhinji so vsi odprtih misli in drug drugega spodbujajo pri kreiranju novih okusov. Mlada ekipa tako skupaj raste, z njimi vred pa tudi gostje!


Dobro je vedeti

  • Istrian Tapas
  • Chef Marko Gorela
  • Mind hotel Slovenija, Obala 33, 6000 Portorož
  • Tel.: + 386 (0)5 692 50 10
  • Splet: www.lifeclass.net
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: V sezoni odprto vsak dan od 12. do 22. ure.
  • degustacijski meni: Pet hodov 35 evrov.
  • vinska klet: 80 etiket. 
Deli s prijatelji