VEGE & EKO

Ideja za kosilo: Rezanci iz ponve

Objavljeno 24. november 2015 14.00 | Posodobljeno 24. november 2015 14.00 | Piše: Beba Splichal

Njihova posebnost je, da jih ne skuhaš v vodi, odcediš in preliješ z omako, ampak se pripravijo kar skupaj z zelenjavo.

Novost v naši kuhinji je recept za testenine z zelenjavo iz ponve. Zgodil se je z nepričakovanim odkritjem posebnih testenin v eni izmed ekoloških trgovin. Namenjene pripravi v ponvi oziroma voku se dobijo sicer povsod, kjer so police s sestavinami za azijske jedi, ampak ker sem izbirčna in najraje izberem ekološke izdelke, me niso zanimale. Ko sem zagledala zavojček rezancev za vok, ki je imel oznako bio, pa sem se navdušila, da jih poskusim, čisto za spremembo jedilnika.

Kakšne so te testenine? Njihova posebnost je, da jih ne skuhaš v vodi, odcediš in preliješ z omako, ampak se pripravijo kar v ponvi, skupaj z zelenjavo. Običajno so narejene iz riževe moke in so videti kot stekleni špageti, moje zadnje odkritje pa so kratki valoviti široki rezanci iz trde pšenice. Res zanimivo. Ko se skuhajo, so komaj opazni v ponvi, saj so zelo tanki.

Za avtentično azijsko praženje bi morala imeti vok, dobra bo tudi globoka in široka domača ponev. Zdaj sem potrebovala le še značilno azijsko zelenjavo: kitajsko zelje, ingver, gobe, super bi bili tudi sojini kalčki, ki jih nisem dobila. Zato sem zagledala mešanico bio začimb za vok in jo po razmisleku pustila na polici, da ne bi bilo vsega preveč v ponvi. No, kar malo obžalujem to dejanje. Morda bom pisala Miklavžu, naj mi jo prinese, saj je videti, da bomo recept to zimo večkrat ponovili. 

image
Vok je polkroglasta litoželezna ali jeklena ponev, ki jo uporabljajo v azijski kuhinji. Z najnižjim delom jo postavijo v luknjo na štedilniku, tako da je na direktnem ognju. V njej pražijo, soparijo in cvrejo. Zaradi oblike ponve tako prihranijo energijo in skrajšajo čas kuhanja. Izraz vok se danes uporablja za vse, kar spominja na to ponev, pa tudi za jedi, ki so značilne za takšno pripravo. 

Azijska veganska ponev za dva:

 • 1 por
 • 1 korenček
 • 250 g kitajskega zelja
 • 50 g indijskih oreščkov
 • 3 žlice sojine omake
 • košček svežega ingverja
 • 100 g gob (na primer šitake)
 • žlička kurkume
 • čili po okusu
 • 125 g rezancev za pripravo v ponvi (wok noodles)
 • 250 ml vroče vode
 • olje (najboljše gorčično)


Korenček in ingver grobo naribamo, da nastanejo nekakšni kratki rezanci. Por narežemo na kolobarje, tudi svetlo zeleni del. Gobe narežemo na bolj široke rezine, drugače se v ponvi izgubijo. Kitajsko zelje narežemo na zelo tanke rezance. Indijske oreščke po dolgem razpolovimo.

V veliki široki ponvi segrejemo maščobo. Odlično je, če imamo gorčično olje, ker da jedi čisto poseben, rahlo pikanten okus. Če tega ni, bi jaz uporabila kokosovo maščobo, ki prenese visoke temperature praženja.

Prepražimo ingver, por, korenček in gobe. Začinimo in obarvamo s kurkumo ter čilijem, solimo pa ne. Temperatura naj bo kar visoka, zato stalno mešamo in dvigujemo ponev, da se ne zažge. Ko se zelenjava zmehča, kar je stvar okusa, vendar naj vseeno ne bo premehka, zalijemo z 250 ml vroče vode in tremi žlicami sojine omake. Takoj, ko tekočina zavre, stresemo v ponev suhe rezance. Premešamo in pustimo na štedilniku, da popijejo tekočino. Po navadi so kuhani v treh, štirih minutah.

Medtem v drugi ponvi na olju popražimo po dolgem razpolovljene indijske oreščke. Ko dobijo zlato barvo, dodamo kitajsko zelje. Mešamo le toliko, da oveni, a ostane hrustljavo. Stresemo v ponev z rezanci, premešamo in še vroče ponudimo. Običajno pri azijskih jedeh ponudijo zraven krožnika sojino omako, ki nadomešča sol. 

Deli s prijatelji