KUHAR TEDNA

Ideja za kosilo: čapati

Objavljeno 26. april 2016 15.30 | Posodobljeno 22. april 2016 19.37 | Piše: Špela Ankele
Ključne besede: Miha Logar

Če nimamo časa ali volje, lahko namesto tako pripravljenih kruhkov čapati uporabimo kupljeno tortiljo.

Šestnajst let že vsestranski Miha Logar, po rodu iz Kranja, živi v Afriki. Svoj dom si je zgradil ob ugandskem jezeru Bunyonyi, tri ure oddaljenem od glavnega mesta Ruande. Ustanovil je socialno podjetje Edirisa, ki se zadnja leta osredotoča na odgovorni turizem in platformo gorillahighlands.com. Prek tega spletnega odskočišča lahko turisti, ki načrtujejo obisk Ugande in Ruande, kar sami pobrskajo po doživetjih, ki jih ponujajo Gorilja višavja. A ne samo to: mednarodna ekipa prek spletne strani v svet pošilja marsikatero zanimivost z okolice čarobnega Bunyonyija in goriljih narodnih parkov. Med temi, nadvse pisanimi zapisi, se znajde tudi kak recept. Mi smo se odločili za priljubljeno ugandsko ulično jed, imenovano roleks. Le od kod ji tako zveneče ime? Jajčnemu zvitku bi se v angleščini lahko reklo rolled eggs. Zdaj to preberite zelo na hitro, vmes pa preskočite kakšno črko.

Za 1 osebo

Za kruhek čapati:

  • pol skodelice moke
  • voda
  • ščepec soli
     

Nadev:

  • 1 do 5 jajc
  • ščepec soli
  • eno pest narezanega zelja
  • 3 do 4 tanke rezine paradižnika
  • 3 do 5 tankih rezin čebule
  • avokado (po želji)
  • malce olja

V skledo stresemo moko in dodamo sol. Med mešanjem počasi dodajamo vodo. Dodamo toliko vode, da se testo med gnetenjem ne lepi več na dlan. Oblikujemo manjše kroglice, ki naj bodo velike približno toliko kot žogica za golf. Na rahlo pomokani površini jih zvaljamo, da dobimo tanke palačinke. V dovolj veliki in dobro segreti ponvi jih na hitro popečemo z obeh strani. Pri peki ne uporabljamo olja! Če nimamo časa ali volje, lahko namesto tako pripravljenih kruhkov čapati uporabimo kupljeno tortiljo.

Zdaj se lotimo še nadeva. V skodelo ubijemo jajca, dodamo ščepec soli in razžvrkljamo. Medtem segrejemo ponev, v katero postopoma dodamo malce olja. V tako ogreto ponev vlijemo jajčno mešanico. Oblikujemo tanko omleto, jajčno mešanico pa po ponvi razporedimo z žlico. Ko se zapeče, omleto obrnemo. Zadnjih 10 do 20 sekund peke jo pokrijemo s čapatijem. Preložimo na krožnik, pri čemer pazimo, da je čapati na spodnji strani, zgoraj pa je omleta. Po njeni polovici razporedimo še na tanko narezano zelje, rezine paradižnika in čebulo. Če želimo, dodamo še rezine avokada. Solimo. Stran, na kateri ni nadeva, prepognemo čez in – uživamo!

Deli s prijatelji