OKUSI SLOVENIJE

Hotel Marina, Izola

Objavljeno 21. februar 2016 19.00 | Posodobljeno 21. februar 2016 19.00 | Piše: S. N.

Ivica Evačić pusti govoriti sestavinam; nosijo mu jih ribiči, za klobaso pa naredi tudi tisoč kilometrov.

Ivica Evačić - Ivek zna s svojim sloganom iz morja na krožnik prepričati še tako zahtevnega gosta, le prepustiti se je treba njegovi kreativnosti. Zato ni čudno, da je restavracija hotela Marina polna.

Zaokrožena in harmonična penina Klen'art z aromami zrelega sadja in dolgim, prijetnim pookusom je naredila lep uvod in še podžgala naše pričakovanje. In začetek je bil več kot obetaven. Peno morskega pajka na popečenih kruhkih z namazom iz zelene listnate zelenjave in hišnim oljčnim oljem bi lahko primerjali s peno morskega vala. Harmonični okusi pozdrava iz kuhinje, ki so se razlezli po jeziku, so obljubljali presežke, mineralno-sadni sivi pinot s posestva Tilia, 2015, pa jih je le še podprl. Mineralno vino se je ujelo z okusi morja in zelenih not. Sveže ostrige in dondole v dveh različnih marinadah so dišale po morskih širjavah, bogata mineralna malvazija iz slovenske Istre (2014), ki jo je pridelal Uroš Rojac, pa je s citrusnimi notami in začimbami poskrbela za mediteran v kozarcu. Preprosto, a sofisticirano!

V kozarec so nam nalili vipavski zelen z domačije Čebron, 2013, ki se je zelo lepo ujel z jadransko hobotnico, sardelico na šavor in brancinom v zelenjavno-paradižnikovi marinadi. Spet čisti, naravni okusi, ki pa jih je Ivek s svojim talentom nadgradil in se poklonil kulturi kraja, v katerem ustvarja. Juhe smo se sprva branili, a se Ivek ni pustil odgnati. Ribiški brodet kuha že 13 let, ob spominu na kompleksni okus goste, krepke, a obenem sveže juhe pa se nam v ustih še danes nabira slina. Pašto z rakci in vongolami smo zmazali, kot bi mignil, bavette so bile polnega, bogatega okusa, mineralnost školjk in sladnost škampa smo poplaknili z rosejem Guerila, 2014 (merlot in cabernet sauvignon): arome po jagodah, češnjah, vrtnici, izrazita sadnost in prijetna svežina, karakter in telo... Izjemen okus testenin bi naš sommelier raje poplaknil z Rojčevo malvazijo, a je rose presenetljivo dobro koketiral s pašto.

Kapesanto je Ivek ponudil s korenčkovim pirejem, jajčevcem in tartufom (uncinatum), pomladno izvedbo pa je skombiniral s koromačevo podlago in paradižnikom. Mlečna kapesanta, čudovita kremoznost jajčevca in sladkoba korenčkovega pireja, za protiutež pa tartuf. Pregrešno dobro in dokaz, da Ivek s svojo kreativnostjo in standardi cilja zelo visoko. Veraldin rose iz Brtonigle je sicer prekrasno vino sadnega okusa in svežine, a za ta krožnik je bil vendarle nekoliko presladek. Z nežnejšim, mehkejšim vinom, kot je denimo briški sauviognasse, bi se ti okusi še veliko bolj izrazili.

image
Restavracija

hrana, vino: 10
postrežba: 9
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 9,6

Ko je Ivek prinesel k mizi naslednji krožnik, pravzaprav ponev, je iz nje prijetno zadišalo. Jadranskega brancina je skupaj z zelenjavo pripravil v sopari malvazije. »To skuham ljudem, ki ljubijo življenje,« pravi Ivek. Nežni, a sestavljeni okusi, malce so povlekli na kislo, malo na grenko, tretji grižljaj je razkril spet čisto novo dimenzijo... Končno smo prenehali secirati okuse in se zadovoljili s preprostim: pregrešno dobro je! In tudi naslednji krožnik nas je izstrelil v nebo, Santomasova gospodarjeva malvazija, 2011, pa je ob svežem rožmarinu na krožniku poskrbela za eksplozijo okusov. Slastne kozice na bučnem pireju in nežno omako so se čudovito ujele z bogastvom terciarnih arom vina.

Pečena svinjska ribica je na morje prišla iz Haloz, odišavljena s hrustljavo panceto in tartufom je počivala na kremozni polenti. Užitek, vreden vsakega grižljaja, ki se tako nesramno rad obesi na zadnjico! Že pri sveži malvaziji smo občudovali mojstrstvo vinarja, merlot 2008 iz kleti Rojac je to le še potrdil: prevzele so nas arome prezrele amerene, robide, črne čokolade..., v ustih pa mehkoba, zreli tanini in dolg pookus po robidovju.

Ne moremo več, smo vzdihovali, Ivek pa je vseeno prinesel dve sladici. Saj je samo en grižljaj, je odgovarjal, ko je pred nami cvrčala gratinirana skuta v testu s svežim tartufom, pa čokoladno-karamelna rezina, ki jo je pripravil z rafaelo palačinko.

Ivek kuha brez nepotrebnega kompliciranja, pogrevanja in ojačevalcev okusa, ohranja prvinskost čistih okusov in skrbno izbira vrhunske sestavine. Iz morja mu jih nosijo ribiči, za klobaso ali kos mesa pa naredi tudi tisoč kilometrov. Da le najde pravega dobavitelja...

Dobro je vedeti

  • Hotel Marina, d. o. o.
  • Vodja restavracija in kuhinje Ivica Evačić - Ivek
  • Veliki trg 11, 6310 Izola
  • Tel.: T: +386 (0)5 660 41 00
  • M: +386 (0)41 605 333
  • Splet: www.hotelmarina.si, 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Vsak dan od 12. do 22. ure, poleti potegnejo še uro dlje, pozimi in pomladi ob nedeljah delajo od 12. do 16. ure (od 31. 1. do 3. 3. 2016 zaprto zaradi vzdrževalnih del).
  • degustacijski meni: Šest hodov za najmanj dve osebi z vini 50 evrov.
  • vinska klet: 120 etiket. 
Deli s prijatelji