V Gostilni Bistra tik ob Tehniškem muzeju Slovenije so že pripravljeni na Teden restavracij. Simpatična Alina, ki se je tistega popoldneva vrtela okrog naše mize, kar ni mogla skriti navdušenja. Mlada in zagnana ekipa si namreč želi za mizami novih obrazov, ki ne bi naročili le enega krožnika, ampak tri ali več hodov, in se tako igrali z okusi. Njihovi zagnanosti in potencialu lahko le ploskamo, gostilna ima svoj hotel, v katerem domuje tudi hostel. Po dobrem letu od odprtja so pokazali, da so na pravi poti, in to po prijaznih, prav nič ljubljanskih cenah (Valentinov štirihodni meni so denimo ponujali že za 15 evrov). Tudi naš začetek je bil zelo obetaven, sladki konec večerje je bil naravnost božanski, tisto vmes pa bodo morali še izpiliti.
Za pozdrav iz kuhinje so se zagnali v bližnji hrib nabirat čemaž. Zmešali so ga v odlično skuto s kmetije Pustotnik, pozdrav so obarvali s čipsom rdeče pese, dodaten okus pa je prinesel kozarček marinirane zelenjave v balzamičnem kisu in oljčnem olju. Ob izvrstnem domačem kruhu smo kar predli, hrustljava skorja je bila namreč razodetje za nos in usta. Naročili smo rebulo z domačije Medot, 2014, ki je z vonjavami rumenega cvetja, breskve in hruške ter s prijetno, prepoznavno svežino in dolgim pookusom vzpodbudila tek. Zato je bila hišna dila kaj hitro prazna. Prvovrstna domača klobasa, budjola in jelenova salama so poskrbele za slino v ustih, saj je dila dišala po domačem, okusi v ustih pa so bili pristni in skladni. Hišna piščančja pašteta je bila ravno prav začinjena, skuta pa je s svežino lepo oprala usta. Dimljena račka na lečni solati s hruškovo marmelado se nam je usedla v srce in gladko zdrsnila v želodec predvsem zaradi leče v solati. Tako lepo je zaokrožila okuse in prinesla toliko svežine, da smo sicer odlično račko povsem neupravičeno prezrli, ko smo hvalili krožnik.
Druga pesem je bila pri rižoti z rostbifom in jurčki: preverjena ideja je zaradi zamrznjenih in premalo dušenih jurčkov zvodenela, saj so gobe dale od sebe nekoliko preveč vode. Ko smo rižoto popravili z maslom, soljo in poprom, je bil pred nami korekten krožnik, predvsem zaradi mehkega in voljnega mesa. Vmes pa se niti en član omizja ni mogel upirati kruhu, tako da smo nazadnje prosili Alino, naj nam košarico odnese izpred oči.
Vrsta ponudbe: gostilna
|
Bistriška postrv z mlado špinačo je bila na oko lepo zapečena, a žal presuha, kuhan krompir pa omleden. Zato smo komaj čakali renski rizling Protnerjeve hiše Joannes, 2013, da nas osveži. Elegantno vino zlate barve je na nos prineslo aromo mirabele, bele češnje, grenivke, v ustih pa je vse skupaj še nadgradila mineralnost. Vrhunski rizling!
Hrustljavo ocvrte piščančje krače s krompirčkom so nam šle v slast, saj so bile odlično pripravljene. Kdaj ste nazadnje jedli mlince? Račje prsi so postregli z njimi, zraven pa sok rdečega zelja. Račka je bila odlično pečena, sočna, prav takšni so bili tudi zabeljeni mlinci, okusi pa kljub prvotni bojazni, kaj naj počnemo s sokom rdečega zelja, lepo povezani.
Bučna zmrzlina s krokantom je bila kremozna, bogatega okusa, a še vedno dovolj lahkotna, svoje pa je dodala še odlična vaniljeva krema. Ko so na mizo prišli še vrhniški nadevani skutni štruklji, smo jih zmazali v trenutku. Tudi zaradi suhih sliv v nadevu so ti štruklji nekaj posebnega, svoje naredijo še sladke maslene drobtine. Nasitno, a prav nič težko! Zato se prav nič ne čudimo paru, ki je najprej pojedel vsak svojo porcijo štrukljev, nato pa prosil za repete.
Dobro je vedeti
- Gostilna in hotel Bistra
EvenTIsi, Iris Kociper Haas, s. p.
- Bistra 2, 1353 Borovnica
- Tel.: + 386 (0)1 750 57 42, +386 (0)41 276 996, +386 (0)31 336 644
- Splet: www.gostilna-bistra.com
- Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- Urnik: ponedeljek zaprto, od torka do četrtka od 10. do 20. ure, petek in sobota od 10. do 22. ure, nedelja od 10. do 17. ure.
- Degustacijski meni: po dogovoru
- vinska klet: 15 etiket