PIVOLJUBI

FOTO: Pivo tudi za gurmane

Objavljeno 14. maj 2016 14.45 | Posodobljeno 14. maj 2016 14.45 | Piše: B. K. P.

V Ljubljani je vrata odprla nova butična trgovina Craft Pivo, na svoj račun bodo prišli tudi najzahtevnejši pivopivci.

Vrata je odprla nova prodajalna butičnega piva Craft Pivo.

Pivo že dolgo ni več zgolj napitek iz hmelja, ki se ga srka bolj ko ne na piknikih ali ob pici, ampak postaja vse bolj priljubljena in cenjena pijača med gurmani. To dokazuje vse več mikropivovarn, ki so vzniknile pri nas, pa seveda prodajaln, kjer lahko najdemo še kaj več od običajnih znamk in vrst piv. In od tega tedna je Ljubljana bogatejša še za eno takšno. V Šiški je vrata odprla butična trgovinica Craft Pivo, katere mlada ekipa s Petrom Gršičem na čelu živi za pivo, ljubezen do te pijače pa želi prenesti na čim večjo populacijo. Tudi zato Craft Pivo ne bo le prodajalna, tam vas bodo podučili o različnih vrstah te pijače in novostih, svetovali pri nakupu in o pijači z veseljem poklepetali. »Skrbno izbiramo piva, predvsem pa se trudimo izogibati industrijskim pivom. Pri nas imajo absolutno prednost mikropivovarji,« pojasni idejni vodja projekta filozofijo Craft Piva, kjer je na voljo okrog 200 vrst piv, ponudbo pa bodo še nadgrajevali.

Za vsakega nekaj

»Včasih je bila količina nad kakovostjo, zdaj se je to začelo spreminjati, kultura pitja piva se vse bolj razvija v Sloveniji,« z veseljem opaža Peter, ki zagotavlja, da bo v Craft Pivu vsakdo našel kaj zase, od tistih, ki se z napitkom šele spoznavajo, do najzahtevnejših poznavalcev te opojne pijače. Slednji bodo najbrž navdušeni nad kislim pivom, ki je pri nas še dokaj nepoznano, a eno ljubših celotni ekipi Craft Piva. Kislino ta piva dobijo z dodajanjem različnih kultur mikroorganizmov, ki so sicer naravni sovražnik v klasičnih pivih. Kisli okus, ki prevladuje, pa ni posledica napake v proizvodnji, kot bi lahko kdo zmotno mislil. Okus Petra in njegovih kolegov se tudi sicer nekoliko razlikuje od okusa običajnih pivcev, saj jim najbolj diši prav posebno pivo – dimljeno. Natančneje Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, ki je povsem unikatno in spada med 100 najboljših svetovnih piv. Posebno aromo mu da dim, saj ječmenov slad sušijo nad močnim ognjem bukovih drv. Aroma in okus sta res posebna, kot bi pil dimljeno slanino, pivo pa odlično dopolnjuje burgerje vseh vrst in jedi z žara. No, glavnina populacije še vedno prisega na bolj običajne okuse. Ljudje največkrat segajo po lagerjih in pivih vrste indian pale ale (krajše ipa). Obe vrsti spadata med svetla piva, se pa razlikujeta po načinu in času vrenja, kar seveda vpliva na okus. Lager (pokusiti velja Mahrs Bräu Kellerbier) je bolj svetle barve in lažji, ipa (poskusili smo Backbone Splitter, ki kljub grozljivemu imenu preseneti s prijetno aromo agrumov) pa nekoliko temnejše barve in polnega okusa.

Od lomilca hrbtenic do motornega olja

Otvoritve prodajalne se je udeležil tudi mladi Nemec Christian Hans Müller, ustanovitelj in direktor pivovarne Hanscraft & Co., ki se je na pot varjenja piva podal pred nekaj leti, da bi sonarodnjakom ponudil nekaj novega, pa čeprav je, kot pravi sam, to težko. »Pri Nemcih res velja rek 'stara navada, železna srajca', saj jih je večino zelo težko prepričati, da bi poskusili kaj novega. Glede tega ste Slovenci veliko bolj odprti, kar mi je zelo všeč. Nemci v glavnem živijo v prepričanju 'če je bilo nekaj dobro za mojega deda in očeta, zakaj ne bi bilo zame' in tako je tudi pri pivu,« povzame nacionalno razmišljanje, ki pa ga sam ne deli z večino, Christian. Piva, ki jih ustvarjajo v njegovi mikropivovarni, so vse prej kot običajna. Med njimi je že prej omenjeno pivo vrste ipa Backbone Splitter, varijo pa tudi močno temno pivo, po katerih Nemci sicer niso najbolj poznani. Black Nizza Motor Øl je z devetimi odstotki alkohola njihovo najmočnejše pivo. Je gosto in bogato, lahko bi se reklo »oljnato« (od tod tudi ime) in ne nekaj kar bi pili za žejo. Lahko pa s tem pivom mirne volje nadomestite sladico po obroku. Da ima Christian tudi romantično plat, pa dokazuje pivo, ki ga je poimenoval kar po svoji ženi – Saison Julie. Zamisli in kreativnosti mlademu pivovarju vsekakor ne manjka.

Pijača doživetja

Vsem, ki bi radi izvedeli še več, bo v veliko pomoč knjiga o tej eni najstarejših pijač. Pivo: pijača doživetja, pri nastajanju katere sta moči združila mlada Dolenjca Andrej Colarič in Davor Mišmaš, ponuja veliko. Avtorja sta se lotila zgodovine piva, njegovega vpliva na zdravje, domačega pivovarstva, bralce popeljeta skozi sestavine, ki napitek ustvarjajo, in predstavita druženje piva in hrane, ki je, kot pravita, v svetu že na zelo visoki ravni, tudi v vrhunski kulinariki. Knjiga je po besedah avtorjev namenjena mlajši publiki, da bi jo razumeli, pa ni treba biti strokovnjak, saj je napisana zelo poljudno. »Ko jo bodo ljudje prebrali, bodo pivo bolj cenili. Znali ga bodo zvariti tudi sami,« pravita avtorja.

Deli s prijatelji