BARMANI

Filme pretočili v koktajle

Objavljeno 24. april 2017 17.00 | Posodobljeno 24. april 2017 17.00 | Piše: Špela Ankele

Pijače, ki so jih zmešali slovenski in tuji študentje, so ocenjevali naši najboljši barmani.

Italijan Alessandro Governatori je navdih za zmagovalni koktajl dobil med gledanjem filma Kraljev govor. Foto Špela Ankele

Ko so se nedavno v blejskem hotelu Astoria zbrali slovenski in tuji študentje, vešči mešanja koktajlov, je iz zvočnikov odmevala muzika, dobro znana ljubiteljem filmov. Tu je bila najbolj znana melodija iz Botra, zatem osvajalski ritmi iz filma Don Juan DeMarco, na vrsto je prišel tudi Kraljev govor in glasba iz kultne epizode Vojna zvezd. Vsi ti in še nekateri drugi prav tako svetovno znani filmi so študentom gostinstva predstavljali navdih, po katerem so ustvarjali koktajle.

»Vsako leto študentje drugega letnika pripravijo tekmovanje v mešanju pijač. Vsakič se domislijo neke teme in za tekmovanje pripravijo vse, do zadnje potankosti. Letos smo za rdečo nit tekmovanja izbrali znane filme, na podlagi katerih so tekmovalci ustvarjali koktajle,« je pojasnil mentor Peter Mihelčič, ki na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled predava o organizaciji dogodkov.

Blejski študentje so nadvse skrbno zasnovali ogrodje dogodka, šestnajst tekmovalcev iz Slovenije in tujine pa je pred budnim očesom žirije pokazalo, kako dobro znajo (z)mešati koktajle. Žirija ni imela lahkega dela, je po uvodnih pokušanjih ocenil Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije. Poleg njega so filmske koktajle ocenjevali še izkušeni mojstri Dušan Furar, Rok Dobnikar, Edin Halačević in naša najboljša barmanka Draga Kepeš.

Tudi tistim, ki koktajlov nismo okušali, ampak samo opazovali spretnost bodočih barmanov, se je zdelo, da so tekmovalci sila dobro pripravljeni. Večinoma so bili oblečeni v slogu filma, po navdihu katerega so ustvarjali pijače, prav natančno je bila domišljena tudi dekoracija kozarcev. Ko smo že pri kozarčkih: prav posebnega, oblikovanega podobno kot peščena ura, je samo za tekmovanje naredil Anže Kastelic, študent blejske strokovne šole. »Mešanje koktajlov bo moj poklic, s katerim želim uspeti. Tokrat sem ustvaril bolj poletni, svež koktajl,« je o svoji dvobarvni kreaciji pojasnil sogovornik, sicer študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled.

In čeprav rezultati niso bili najpomembnejši del študentskega tekmovanja, vseeno lahko zapišemo, da je žirijo najbolj prepričala osredotočenost Italijana Alessandra Govenrnatorija, ki je navdih za koktajl našel v filmu Kraljev govor. Drugo mesto je na Češko odnesla Tereza Švarcova, ki je mešala v ritmu znane teme iz filma Boter, tretji je bil Slovak Sebastian Zima, avtor napitka za Pobesnelega Maksa.

Ecstasy of Gold

Študent mariborske višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Nejc Črnko je ustvarjal pijačo, ki bi jo lahko srebali ob gledanju špageti vesterna Dober, grd, hudoben.

3 cl jim beam burbon white
2 cl calvados fine
1 cl mojits mint syrup gifford
1 cl sveže stisnjenega limetinega soka

Vse našteto skupaj z ledom zmešamo v ročnem mešalniku. Led zadržimo v mešalniku, pijačo pa vlijemo v ohlajene kozarce, ki smo jih obložili s posušenim kolutom jabolka in šestimi lističi mete. 

Deli s prijatelji