NA KROŽNIKU

Domače in domačnost 
z roko v roki

Objavljeno 04. maj 2017 18.00 | Posodobljeno 04. maj 2017 18.00 | Piše: Oste Bakal

Dobra kuhinja, prijazno osebje in čudovito okolje so razlogi za obisk Gostišča na kmetiji Kaučič, gostilne z nastanitvijo, na Trsteniku v Slovenskih goricah.

Za delo poprimejo vsi družinski člani. Foto Oste Bakal

Redki so gostinski objekti na skrajnem severovzhodu države, ki so zlasti ob koncih tedna tako oblegani, kot je gostilna s prenočišči na kmetiji Kaučič na Trsteniku v Slovenskih goricah. Čeprav imajo okoli 300 sedežev, se ob vikendih pogosto zgodi, da ni več prostega. Prijetna postrežba, dobra domača kapljica, vrhunska domača kulinarika so glavni razlogi tudi za to, da je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Janezu in Olgi Kaučič podelila visoko priznanje za kakovost gostinske ponudbe.

Turistična kmetija Kaučič je manjše družinsko podjetje, ki se ukvarja z gostinstvom, turizmom in storitvami na hribčku nedaleč od regionalne ceste Maribor–Lenart–Gornja Radgona. Gostinstvo in turizem sta pri Kaučičevih doma že četrt stoletja, saj so najprej imeli turistično kmetijo, pred sedmimi leti pa so se preoblikovali in postali gostilna na kmetiji z nastanitvijo. Janez je domačijo podedoval. »Gostom ponujamo mirno okolje in številne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, ribolov ter izleti v bližnjo okolico s številnimi znamenitostmi in termalnimi kopališči,« pravi gospodar Janez Kaučič, ki ima veliko dela tudi v domači kleti, kjer zorijo odlična vina.

Za goste skrbijo vsi

Za dobro počutje gostov na kmetiji skrbijo vsi člani družine. Gospodar Janez skrbi za delo na kmetiji ter v vinogradu in kleti, žena Olga za vse kulinarične dobrote, sin Damjan (in njegova bodoča žena Tanja) ter hčerka Simona pomagajo pri strežbi in drugih delih na kmetiji. Z veseljem priskoči na pomoč tudi vnuk Aleks, najmlajša Eva pa obiskovalcem z veseljem predstavi živali.

Zgodba zase je kulinarična ponudba: meso iz tünke, domače klobase in drugi mesni izdelki, domači kruh, slovenskogoriška gibanica, ocvirkovica ipd. Po predhodnem naročilu pa še bograč, gobova juha z ajdovimi žganci, kislo zelje s pečenico ali domačo klobaso, piščančja ali telečja obara … Skoraj ni jedi, ki se je ne bi dalo narediti, njihove plošče, kmečke, mesne, ribje, so vse z izbranimi prilogami, obilne in okusne. Sprejem in pogostitev zaključenih skupin gostov za poročna slavja, družinska praznovanja, obletnice jim ne delata nobenih težav. Sprejmejo lahko do 300 oseb v štirih prostorih, vključno s tistim za glasbo in ples. Poskrbijo lahko tudi za catering. Gostom je na voljo osem sodobno opremljenih sob z brezžičnim dostopom do spleta, skupaj pa imajo do 20 ležišč. Delovni čas prilagajajo gostom, ob ponedeljkih pa imajo zaprto, čeprav zaključene skupine sprejemajo tudi zunaj ustaljenega urnika. 

Lignjev krožnik

Očiščene lignje napolnimo s sirom in domačo slanino, jih zapremo z zobotrebci, da nadev ne izteče, ko jih pečemo na žaru. Del jih narežemo, začinimo, povaljamo v moki in ocvremo v vročem olju. Lignje lahko pečemo tudi brez nadeva in vse tri vrste takoj postrežemo z zapečenim krompirjem ter česnovo omako. 

Kmečki krožnik

Ajdova kaša s slanino, praženo čebulo, ki ji med pečenjem dodamo začimbe, kašnice, ješprenove koline, riževe koline, vse v svinjskem črevu, krvavice, dušeno kislo zelje.

Priprava kašnatih klobas: ajdovo, proseno in ješprenovo kašo damo ločeno kuhati v osoljeno in mastno juho. Ko se skuhajo, jih odstavimo, da se ohladijo. Predhodno smo skuhali svinjske glave in to meso zmeljemo (nekateri ga narežejo). Klobase z ajdovo kašo pripravimo tako, da dodamo zmleto meso in ješprenj ter začinimo (sol, pimet, poper in majaron). Zalijemo z juho, v kateri smo kuhali svinjske glave, dobro zmešamo in napolnimo v črevo. V proseno kašo damo tudi meso iz svinjskih glav. Začinimo (sol, mleta kumina, poper, majaron in svež stisnjen česen), zalijemo z juho iz svinjskih glav. Vse dobro premešamo in napolnimo. Včasih prosene klobase zavijemo tudi v mrežico. Krvavice delamo enako kot ajdove klobase, s tem da dodamo kri. Ko so narejene, jih moramo obariti v kropu. Klobase pečemo v pečici približno 45 minut pri temperaturi 170 stopinj. Na koncu spečemo še svinjsko pečenko, najbolje vratovino ali rebra. Koline z bujto repo serviramo na krožnik (ajdova, prosena in krvavica, s pečenko in praženim krompirjem), posebej pa postrežemo še skodelico z repo. 

Slovenskogoriška gibanica

Sestavine za testo: 500 g gladke moke, malo soli, 3 žlice olja, ščepec kvasa, 2 dl mleka.

Sestavine za nadev: 700 g skute, 700 g kisle smetane, 1 jajce, cimet, 2 žlici sladkorja, sladkor za posip.

Umesimo vlečeno testo, ki naj počiva vsaj pol ure. Nadev pripravimo iz zdrobljene skute, dela kisle smetane, jajca, soli, sladkorja in cimeta. Testo razvaljamo tako, da ga polovica sega enakomerno okrog in okrog čez rob loparja. Nadev namažemo po testu na loparju. Del testa, ki sega čez rob, povlečemo čez nadev. Nato prevlečemo čez še druge dele, med katere namažemo kislo smetano. Namažemo pred peko in tudi po njej. Gibanica ima na koncu 7 do 10 plasti. Pečemo jo v krušni peči okrog 25 minut. Po peki jo premažemo s smetano in posujemo s sladkorjem.

 

Deli s prijatelji