Redki so gostinski objekti na skrajnem severovzhodu države, ki so zlasti ob koncih tedna tako oblegani, kot je gostilna s prenočišči na kmetiji Kaučič na Trsteniku v Slovenskih goricah. Čeprav imajo okoli 300 sedežev, se ob vikendih pogosto zgodi, da ni več prostega. Prijetna postrežba, dobra domača kapljica, vrhunska domača kulinarika so glavni razlogi tudi za to, da je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Janezu in Olgi Kaučič podelila visoko priznanje za kakovost gostinske ponudbe.
Turistična kmetija Kaučič je manjše družinsko podjetje, ki se ukvarja z gostinstvom, turizmom in storitvami na hribčku nedaleč od regionalne ceste Maribor–Lenart–Gornja Radgona. Gostinstvo in turizem sta pri Kaučičevih doma že četrt stoletja, saj so najprej imeli turistično kmetijo, pred sedmimi leti pa so se preoblikovali in postali gostilna na kmetiji z nastanitvijo. Janez je domačijo podedoval. »Gostom ponujamo mirno okolje in številne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, ribolov ter izleti v bližnjo okolico s številnimi znamenitostmi in termalnimi kopališči,« pravi gospodar Janez Kaučič, ki ima veliko dela tudi v domači kleti, kjer zorijo odlična vina.
Za goste skrbijo vsi
Za dobro počutje gostov na kmetiji skrbijo vsi člani družine. Gospodar Janez skrbi za delo na kmetiji ter v vinogradu in kleti, žena Olga za vse kulinarične dobrote, sin Damjan (in njegova bodoča žena Tanja) ter hčerka Simona pomagajo pri strežbi in drugih delih na kmetiji. Z veseljem priskoči na pomoč tudi vnuk Aleks, najmlajša Eva pa obiskovalcem z veseljem predstavi živali.
Zgodba zase je kulinarična ponudba: meso iz tünke, domače klobase in drugi mesni izdelki, domači kruh, slovenskogoriška gibanica, ocvirkovica ipd. Po predhodnem naročilu pa še bograč, gobova juha z ajdovimi žganci, kislo zelje s pečenico ali domačo klobaso, piščančja ali telečja obara … Skoraj ni jedi, ki se je ne bi dalo narediti, njihove plošče, kmečke, mesne, ribje, so vse z izbranimi prilogami, obilne in okusne. Sprejem in pogostitev zaključenih skupin gostov za poročna slavja, družinska praznovanja, obletnice jim ne delata nobenih težav. Sprejmejo lahko do 300 oseb v štirih prostorih, vključno s tistim za glasbo in ples. Poskrbijo lahko tudi za catering. Gostom je na voljo osem sodobno opremljenih sob z brezžičnim dostopom do spleta, skupaj pa imajo do 20 ležišč. Delovni čas prilagajajo gostom, ob ponedeljkih pa imajo zaprto, čeprav zaključene skupine sprejemajo tudi zunaj ustaljenega urnika.
Lignjev krožnik Kmečki krožnik Slovenskogoriška gibanica |