POMANJKANJE

Žalostna napoved: deviškega oljčnega olja bo vse manj

Objavljeno 11. marec 2013 14.00 | Posodobljeno 11. marec 2013 14.00 | Piše: U. S.

Radi ga imajo gurmani po vsem svetu, a se zdi, da bomo morali tudi z oljčnim oljem začeti ravnati varčno: suša v Španiji in drugod v južni Evropi je zahtevala svoj davek – oljčnega olja je vse manj; pridelka je v primerjavi z lani manj za več kot polovico.

Zvezdniški kuharji, med temi velja omeniti Angleža Jamieja Oliverja, bodo morali prirediti recepte, saj bo očitno začelo primanjkovati ekstra deviškega oljčnega olja, ki ga radodarno uporabljajo pri kuhi, zlivajo čez solate in testenine ter pečeno zelenjavo. Postalo je zadnja žrtev vremenskih ekstremov. Lani spomladi je španske pridelovalce presenetila pozna zmrzal, in sicer sredi cvetenja oljk, zaradi česar je bilo na drevesih manj plodov, oljke tistih dreves, ki vendarle so rodila, pa so bile manjše in so iz njih posledično dobili manj olja. Medtem ko je bilo na Otoku na primer lansko poletje najbolj mokro v zadnjih sto letih, so se španski kmetje spopadali s sušo. Rezultat: letošnjega pridelka naj bi bilo manj za kar 60 odstotkov, kar bo ustvarilo primanjkljaj ekstra deviškega oljčnega olja, posledično pa bodo cene poskočile v nebo. Po nekaterih podatkih naj bi narasle za okoli 20–30 odstotkov. V prihodnjih letih naj bi le še rastle, menijo nekateri poznavalci, ki so prepričani, da bo povpraševanje preseglo ponudbo in bo leta 2020 oljčnega olja primanjkovalo.

image

Hojiblanca Group iz Andaluzije, skupina združuje več kot 50.000 kmetov, pridela in stisne več oljk kot kdor koli na svetu. A bodo letos zaradi vztrajne suše pridelali le 700.000 ton olja. Za primerjavo: lani so pridelali 1,6 milijona ton.

Ne le Španija, tudi druge države, pridelovalke oljčnega olja, Grčija, Italija, Turčija in Tunizija, so imele težave zaradi suše in ne bodo mogle zapolniti vrzeli, ki je na trgu nastala zaradi španskega primanjkljaja: Španija namreč pokrije med 40 in 60 odstotki svetovnega povpraševanja po oljčnem olju. Situacija bo pomenila cvetoč posel z ukradenim oljem na črnih trgih in vsesplošno ponarejanje oljčnega olja s cenenimi nadomestki. Na drugi strani luže se podjetje Gourmet Factory sooča s tožbo, povezano z njihovo blagovno znamko Capatriti in »100-odstotno čistim oljčnim oljem«, ki v resnici to sploh ni, kot trdi severnoameriško združenje pridelovalcev oljčnega olja, ki je opozorilo na primer. Lani julija je španska policija aretirala vodjo tolpe, odgovorne za krajo več kot milijon litrov oljčnega olja, ki so ga poslali v Italijo.

image

Leta 2011 so španski sodniki dva poslovneža obsodili na zapor, ker sta prodajala ekstra deviško oljčno olje, za katero se je izkazalo, da je v resnici v 75 odstotkih sončnično! Potrošniki moramo pač biti previdni na vsakem koraku, tudi pri kupovanju oljčnega olja. Če na etiketi ne piše ekstra deviško, potem v steklenici ni nujno oljčno olje, ampak mešanica rafiniranega, svarijo strokovnjaki in dodajajo: velika razlika je med ekstra deviškim oljčnim oljem in rafiniranim, zato bi moral slednji stati občutno manj.

Povpraševanje po njem je vse večje tudi zaradi vpliva na zdravje, pripisujejo mu namreč številne koristi, teh je največ v ekstra deviškem olju, ki ga pridobivajo iz oljk najvišje kakovosti. Številni znanstveniki menijo, da je pri ljudeh, ki uživajo oljčno olje, manjše tveganje za infarkt in razvoj nekaterih oblik raka.

Deli s prijatelji