KNJIGA

Priljubljene Bazilikine župce in pite tudi v domači kuhinji

Objavljeno 03. december 2015 11.20 | Posodobljeno 03. december 2015 11.21 | Piše: Da. M.

Po številnih vprašanjih gostov za recepte je Darja Končarevič vsem odgovorila v kuharski knjigi.

Knjiga je izšla v samozaložbi. Ima tristo strani, je trdo vezana, njena cena pa je 28,50 evra.

Darjo Končarevič mnogi kličejo kar Bazilika. V zadnjih tednih pa je dobila še vzdevek Super Darja. Saj je, poleg tega, da v dveh lokalih (Bazilika in Bazilika Bistro) vsak dan ponuja sveže in zdrave malice, izdala še knjigo receptov in bolj potihoma odprla še tretji lokal, ki se nahaja v Cankarjevem domu. Za vse uspehe pravi, da pridejo zelo naravno, želje se realizirajo, ob vsem pa je prisotno veliko dobre volje.

Razprodana brez reklame

Veliko hecnega se je dogajalo tudi ob nastajanju knjige Toplo priporočam, ki je v tisoč izvodih izšla sredi novembra in je že razprodana. A brez skrbi, mirno jo lahko uvrstite na seznam želja, ki ga boste podtaknili kateremu od dobrih treh mož. Tiskarski stroji že tiskajo nove izvode, ki bodo prav kmalu na voljo vsem zamudnikom.

Uspeh in zanimanje za knjigo sta Darjo presenetila, saj je vso reklamo zanjo naredila le prek facebooka in instagrama. »Kljub temu da vidim, da imamo z Baziliko določeno skupino ljudi, ki nas spremlja prek družabnih omrežij, me je moč teh omrežij vseeno presenetila. In res nisem pričakovala takega zanimanja,« pravi avtorica.

Dobro in lepo

Knjiga ponuja 80 receptov za jedi, ki so tudi del Bazilikine ponudbe. Ker je Darja večkrat dobila vprašanja, kako je kaj nastalo, je odgovore strnila na tristo straneh. Recepte spremljajo čudovite fotografije Mance Jevšček in Davida Lotriča. Prva je Darjo spremljala v kuhinji, drugi med številnimi družinskimi srečanji. V celoto je knjigo povezala oblikovalka Teja Kleč, naslovna ilustracija je delo Polone Pačnik. Vsa ta imena so poskrbela, da je Toplo priporočam najlepša kuharska knjiga leta 2015, kar so potrdili tudi na nedavnem knjižnem sejmu.

Knjiga je povsem v skladu z estetiko, ki je Darji blizu in jo lahko opazi vsak, ki stopi v katerega od njenih lokalov. Ti so domači in svetovljanski hkrati, navdih zanje pa ji dajo potovanja. »Kar se interjerja in atmosfere tiče, bi lahko rekla, da mi največ navdiha dasta Francija in Italija,« nam je zaupala Darja in dodala, da pa je Azija tista, ki nanjo vpliva kulinarično. 

Prav tam je našla navdih za bučno juho s kokosovim mlekom, ki jo toplo priporoča za začetek kuhanja z njeno knjigo. »Ta juha je ravno pravšnja za ta čas. In seveda pite, teh se bi verjetno moral lotiti vsak,« je še povedala. Njena špinačna pita s feto in pinjolami je namreč Bazilikin hit.

Deli s prijatelji