VSE TEČE

Nebesa gusarjev in mornarjev

Objavljeno 15. julij 2014 20.20 | Posodobljeno 15. julij 2014 20.21 | Piše: Loredana Forte

Posebnost, a ne pri nas, je beli rum z dodatki.

Johnny Depp

Rum že od nekdaj velja za pijačo gusarjev in mornarjev. Po pustolovski filmski seriji Pirati s Karibov, v kateri kapitan Jack oziroma Johnny Depp pije rum, se je priljubljenost te pijače še dodatno povečala. Rum je tudi pijača angleških mornarjev, kar dokazuje podatek, da je bil nekdaj celo del njihove plače. Že sto let pred kapitanom Nelsonom so mornarjem britanske kraljeve mornarice dajali rum, ta tradicija pa se je po tristo letih prekinila leta 1970, menda zato, ker je moderna oprema preveč nevarna in zapletena, da bi lahko ob opravljanju službe na ladji pili rum ali kakšno drugo alkoholno pijačo. Včasih pa so ob posebnih priložnostih, na primer ob kraljičinem rojstnem dnevu, dobili celo dvojno merico ruma. Ta je bil vedno zelo močan temni rum, ki so ga tradicionalno pili natanko opoldne, dobivali pa so ga le mornarji, ne pa tudi častniki in podčastniki. Včasih so temnemu rumu dodali vodo in tako dobili grog.

Za prave mornarje ni rum nikoli dovolj močan, za današnje čase blažjega okusa pa je mešanica ruma, vode, sladkorja in muškatnega oreščka. Za takega so mornarji in gusarji menda rekli, da je kvečjemu za dekleta, čeprav je seveda tudi tak še vedno močna pijača. Rum se na splošno pogosto meša s sokom iz tropskega sadja in s cimetom, kar ni nenavadno ob dejstvu, da izvira iz južnomorskih dežel, kjer uspeva sladkorni trs. Sprva rum ni bil posebno cenjena pijača – najprej so ga pili le južnoameriški kolonisti, ker boljše pijače pač niso imeli. Sčasoma se je okus ruma izboljšal, začeli so ga izvažati v Evropo, zlasti Anglijo, Francijo in Španijo. Ko so nato Angleži izpopolnili njegovo destilacijo, se je razširil po vsem svetu.

Nekoč brez, danes zaradi mode z ledom

Rum pridobivajo z alkoholnim prevretjem in destilacijo melase, sladkornega sirupa ali soka sladkornega trsa. Obstajata beli ali svetli rum in temni rum. Posebnost je beli rum z neobičajnimi dodatki, na primer črvi. Nekaterim vrstam ruma za izboljšanje okusa dodajo mandlje, rozine ali slive. Rum iz svežega sladkornega trsa ima mehkejši in bolj svež okus, temni rum, ki je za nekatere edina prava stvar, pa je jantarne ali temne mahagonijeve barve. Boljši starani rum se pije počasi in čist, nerazredčen, brez ledu (boljše) ali z njim, ker je zdaj modno skoraj vse piti z ledom.

Ena najbolj znanih znamk ruma na svetu je Captain Morgan in nakazuje zgodovino te mornarske pijače. Ime ima po angleškem lordu Henryju Morganu, ki je bil v 17. stoletju eden najbolj znanih gusarjev v Karibskem morju. Ker je ropal zlasti Špance, so mu v Angliji za nagrado celo podelili lordski naslov in mu dovolili, da se je razglasil za guvernerja Jamajke. Sir Morgan je imel seveda zelo rad rum, a kakšna posebna reklama za rum danes verjetno ni, saj je, morda tudi zaradi svojega velikega navdušenja nad rumom, zbolel in umrl za cirozo jeter. Rum po Morganu so začeli proizvajati leta 1944, je mešanica rumov z Jamajke, Gvajane in Barbadosa. Njihove vrste ruma so različne, od takega s samo 40 odstotki alkohola do staranega temnega ruma s 70 odstotki alkohola. Nekatere vrste staranega ruma so zelo drage, tak rum se odlično poda k temnim čokoladnim pralinejem, vendar pri nas kultura pitja ruma ni razvita. Cenejše različice se uporabljajo v kulinariki za začinjanje sladic, nekateri v rum po plasteh vlagajo sadje, čemur pravijo rumov lonec.

Največji svetovni proizvajalec ruma je Bacardi, znamka tega ruma je med zelo priljubljenimi zlasti med mladimi, ki pijejo »rum kolo«, to je mešanico ruma in kokakole ali katere druge kole. Rum se poda tudi k naši kokti in je sestavina številnih koktajlov.

 

Deli s prijatelji