SKARUČNA

Ne burek in pice,
 žgance in klobase

Objavljeno 23. februar 2012 14.30 | Posodobljeno 22. februar 2012 22.28 | Piše: Karmen Pust

V Skaručni deluje društvo za ohranjanje kulinarične dediščine.

Z domačimi dobrotami sta si postregla tudi Mojmir Sepe in karikaturist Andrej Novak. Foto: Marko Kralj

V Klubu gurmanov v Skaručni pod Šmarno goro se je zgodil edinstven kulinarični dogodek. Tako vsaj trdi prekaljen gostilniški maček Marko Žagar, ki je ustanovil Društvo za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije. »Slovenska hrana izginja iz slovenskih gostiln. V Sloveniji ne moremo več najti gostilne, kjer bi kuhali pravo slovensko hrano,« je potožil Marko, ki je mimogrede praznoval tudi 41. rojstni dan.

Zatrdil je, da njegovo društvo obstaja že tri leta in ima prek 3000 članov. Pestrega dogodka v Skaručni se je udeležilo veliko znanih Slovencev, kot so Mojmir Sepe, Jure Robežnik, karikaturist Andrej Novak, novinarska legenda Janez Čuček, tudi glasbeniki Anika Horvat, Cole Moretti, Jan Plestenjak in drugi.

Ob krušni peči so se preizkusili v kuhanju in pripravi okusnih jedi. »Ne želimo se vrniti k bureku, kebabu, čevapčičem, pleskavici, picam. Danes mladi sploh ne poznajo pravih žgancev, telečjih vampov, domačih klobas. Slovenska hrana je izjemno raznolika, okusna in naloga našega društva je, da ohranimo to našo izjemno kulinarično dediščino,« je poudaril slavljenec Marko.
 

Deli s prijatelji