KUHINJA

Kruh za posebne priložnosti

Objavljeno 10. december 2015 14.00 | Posodobljeno 10. december 2015 14.00 | Piše: Katja Cah

Med prazniki nepogrešljiv.

Bučni kruh z grškim jogurtom. Foto: Katja Šubic Robič

Naša sodelavka Katja, sicer strokovnjakinja za računalniške zadeve, nas je spet prijetno presenetila in nam v pisarno v pokušnjo prinesla sveže spečene rezine dveh vrst kruha, ki še posebno prijata v prazničnih dneh. Za oba objavljamo recepta in zagotavljamo, da sta zelo dobra.

Bučni kruh z grškim jogurtom

Vlažne sestavine:

  • 240 g bučnega pireja (skuhamo narezano bučo hokaido ali katero drugo mesnato jedilno, polovica majhne je dovolj, s čim manj vode in spasiramo)
  • 120 g grškega jogurta
  • veliko jajce
  • čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 80 g olja (po možnosti kokosovega, mareličnega ali navadnega)
  • 180 g rjavega sladkorja


Suhe sestavine:

  • čajna žlička sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički cimeta
  • čajna žlička začimb za lectovo pecivo
  • 1/2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 120 g bele moke (tip 500)
  • 120 g pirine moke
  • 120 g ovsene moke (zmeljemo ovsene kosmiče in merimo potem, ko so že zmleti)
  • 120 g čokoladnih kapljic za peko (tistih, ki se menda ne stopijo prehitro pri peki)

Pečico damo na 175 stopinj Celzija.

Pekač (po možnosti podolgovat) namastimo in pomokamo.

Zmešamo vlažne sestavine. Gre zelo lepo kar z žlico ali kuhalnico.

Presejmo belo in pirino moko in zmešajmo skupaj vse suhe sestavine brez čokoladnih kapljic.

Združimo vlažno in suho mešanico ter zmešajmo. Ne mešamo predolgo, sicer bo kruh bolj zbit.

Vmešajmo še čokoladne kapljice.

Pečemo 55–65 minut.

Najbolje se menda hrani v hladilniku (do tri dni, če ga prej ne zmanjka).

Da se ga zamrzniti in najboljši naj bi bil topel; košček grejemo v mikrovalovki 10–15 sekund.

Za večjo rahlost zamenjamo pirino moko z belo, vendar tudi pirina doda svoj čar okusu.

Kruh s korenjem, jabolki in bučkami 

Potrebujemo:

  • 225 g stopljenega masla
  • 400 g sladkorja (200 g rjavega in 200 g belega)
  • 3 jajca sobne temperature
  • 60 ml stisnjenega pomarančnega soka
  • 415 g moke (polovica lahko pirine)
  • 1/2 žličke soli
  • 2,5 žličke pecilnega praška
  • 3/4 žličke sode bikarbone
  • žlica cimeta
  • žlica vaniljevega ekstrakta
  • ščepec mletega muškatnega oreščka
  • ščepec mletih klinčkov
  • 260 g drobno naribanega korenja
  • 150 g drobno naribanih bučk (približno ena manjša)
  • 1 olupljeno in narezano ali grobo naribano jabolko
  • manjša skodelica narezanih oreškov po izbiri


Preliv:

  • 115 g skute
  • 56 g stopljenega masla
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 1–3 žlice pomarančnega soka (po potrebi)


Pekača namastimo in pomokamo.

Vmešamo maslo in sladkor.

Dodamo jajca, pomarančni sok in vaniljev ekstrakt.

Moko zmešamo s soljo, pecilnim praškom, sodo in začimbami.

Presejemo k vlažnim sestavinam.

V testo vmešamo – lahko s kuhalnico – zelenjavo, jabolko in oreške.

Maso prelijemo v pekača in pri 180 stopinjah Celzija pečemo eno uro.

Kruh mora skočiti nazaj, če nanj pritisnemo.

Za preliv zmešamo skuto in maslo. Dodamo sladkor v prahu in potem šele dodajamo pomarančni sok, dokler ne dosežemo ustrezne gostote.

Prelijemo čez ohlajen kruh.

Deli s prijatelji