ŠTEDILNIK NA DOPUSTU

Krompirjeva solata

Objavljeno 29. julij 2014 13.35 | Posodobljeno 29. julij 2014 13.36 | Piše: Kuha gospa Petra
Ključne besede: krompirjeva solata

Najprej ga prelijemo z oljem, da se rezine ne sprimejo.

Slovenci so kar veliki ljubitelji krompirja, še posebno praženega, ki ima celo svoje društvo. Iz krompirja lahko pripravimo skoraj brezštevilne jedi, od juhe, omak, kroketov, rulade, golaža in torte do žgancev in žličnikov, če naštejemo le nekatere. Lahko ga pečemo, kuhamo, cvremo, iz njega delamo testo in še bi se kaj našlo, le surovega ne jemo, saj je tak za človeka neužiten. Surovega ne smemo hraniti v prehladnem prostoru, sploh pa ne v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, temveč pri zmerni temperaturi v suhem in hladnem prostoru. Že olupljen in narezan, ki ga ponekod prodajajo v vakuumskih vrečkah, je kemično obdelan, da ostane bel in na pogled svež.

Najbolje je krompir kuhati in peči neolupljenega, saj se drugače pri kuhanju večina njegovih koristnih snovi izgubi, zato je seveda pomembno, da kupimo kemično neobdelanega in čim bolj kakovostnega.

Priloga ali tudi samostojna jed je krompirjeva solata, ki jo pripravimo iz kuhanega in na rezine narezanega krompirja, ki ga začinimo s čebulo, solimo in popramo ter zabelimo z oljem in kisom. Pomembno je, da kuhanega najprej nekoliko ohladimo, šele nato olupimo in narežemo na rezine. Najprej ga prelijemo z oljem, da se rezine ne sprimejo, solimo, popramo, nato dodamo na drobno narezano čebulo in malo kisa. Dobro premešamo in pustimo stati pet minut, ko preverimo, da ni solata preveč suha, če je, dodamo malo kisa.

To je osnovni recept, po želji pa ga lahko obogatimo tudi z majonezo, kuhanimi jajci, gorčico, kislimi kumaricami, kislo smetano, mleto papriko, peteršiljem, drobnjakom, pa tudi s praženo slanino, ribjimi fileti in drugo kuhano zelenjavo, vendar seveda ne z vsem hkrati! Krompirjeva solata s smetano je štajerska jed, ko še topel kuhan in na rezine narezan krompir prelijejo s prelivom iz kisle smetane, bučnega olja, kisa, drobno sesekljanih čebule, česna in drobnjaka ter soli in popra. Ponudijo k mesu ali kot samostojno jed s črnim kruhom. 

Deli s prijatelji