NOV OKUS

Kava, prepojena z vinom

Objavljeno 03. april 2017 19.10 | Posodobljeno 03. april 2017 19.12 | Piše: A. P.

Kalifornijski prodajalec kave, ki se je rodil med vinogradi, je recept razvijal leto dni.

Prvotne zaloge je v hipu razprodal, čaka novo pošiljko.

Če ste ljubitelj nenavadnih in ekscentričnih kombinacij okusov, boste kmalu prišli na svoj račun, saj se je na tržišču pojavila kava, ki je prepojena z vinom. To naj bi bila imenitna reč, ki združuje dve najbolj priljubljeni pijači na svetu. A vendar so številni prepričani, da je to podobna združitev, kot jo ponuja pica z ananasom ali kikirikijevo maslo z marmelado.

Kava molinari private reserve je izum Ricka Molinarija, lastnika podjetja Molinari Caffè iz kalifornijske doline Napa. Zamisel je dobil leta 2013, potem ko se je pogovarjal s prijateljem, prav tako predelovalcem in prodajalcem kave Johnom Weaverjem. Rick se je rodil med vinogradi, zato ni nič nenavadnega, da je poskusil združiti najboljše iz obeh svetov. Prepričan je bil, da bi s takšno pijačo doživel izjemen uspeh, a dolgo ni vedel, kako svojo vizijo uresničiti. Leto dni je razvijal recept, nato je leta 2014 začel prodajati z rdečim vinom prepojeno kavo. Nato je severno Kalifornijo prizadejal silovit potres in načrte je moral začasno opustiti. Šele nedavno je spet dobil zagon in na tržišče lansiral svojo kavo. Njegova pričakovanja so se uresničila, saj komaj sledi povpraševanju.

Svojo pijačo naredi tako, da najprej ročno izbere in uvozi kavo z južne poloble. Nato jo popraži in deloma prepoji z vinom, ki so ga pridelali lokalni vinarji. Tako obdelano kavno zrnje nato znova prepraži. Glede na pripravo lahko kava razvije različne okuse. Več mleka kot dodamo pijači, bolj bo izstopal okus vina. Poleg odličnega okusa naj bi bila ta kava tudi bolj zdrava, saj vsebuje veliko antioksidantov. »Vedel sem, da bo zadeva uspešna, nisem pa si mislil, da se bo tako zelo prijela,« je navdušen Rick. Svoje prvotne zaloge kave je že izčrpal in čaka na novo pošiljko. Ko se bo kava vrnila v prodajo, jo bomo lahko kupili na njegovi spletni strani – za 200-gramsko vrečko je treba odšteti okoli 20 evrov. Vsi tisti, ki ste pomislili, da boste od te kave pijani, boste razočarani, saj je v njej le 0,005 odstotka alkohola. Je pa res, da dobimo ob pitju občutek, da smo pijani. »To je zaradi kombinacije kofeina in sladkorja,« je pojasnil Rick.
 

Deli s prijatelji